17 Eylül 2012 Pazartesi

ERİK MARMELATI ile MADEN SUYUNUN Köpüklü Birlikteliği!!!

Bulunduğumuz bölgede ağır yaz sıcakları henüz başladı. Sıcaklarla baş edebilmek için yapılacak en temel şey tabii ki su içmek. Ancak, vücudun terleme ile kaybettiği madensel tuzları suyla geri almak mümkün olmadığından günde en az bir bardak da maden suyu içmek gerekiyor. Burada, maden suyunun tadını sevmeyenler ve istese de kolay içemeyenlerin hoşuna gideceğini zannettiğim bir karışımdan bahsetmek istiyorum.



Bir önceki yazımda bahsettiğim bahçemizin eriklerini, daha önceki yıllarda tencerede kaynattıktan sonra kabuk ve çekirdeklerinden arındırmak için iri delikli bir kalburdan geçiriyordum. Bu defa farklı bir yol denedim ve daha pratik olduğunu gördüm.

Şöyle ki; lök kıvamında olgunlaşmış erikleri kaynatmadan çiğ olarak, ellerimle hamur yoğurur gibi veya başka bir ifade ile -mıncıklayarak- kalburdan geçirdim. Aynı miktarda toz şeker ilave ederek kaynattım. Ocaktan indireceğime yakın kattığım limon suyu ile bir-iki taşım daha kaynattıktan sonra kavanozlara doldurdum.


Kahvaltı kültürümüzde çeşitli reçellerin süslediği kahvaltı sofralarında marmelat pek yer bulamaz. Marmelatların bazı tatlı ve kurabiyelerde süsleyici veya tamamlayıcı olarak kullanılması daha uygun oluyor. Mesela, marmelatlı kurabiye veya muhallebinin üzerine dökülen, nişasta ile pişirilmiş sulandırılmış marmelat, muhteşem bir görünüm ve lezzet kazandırır.

Ancak, benim burada anlatmak istediğim, dışarıda fazlaca dolaşıp, "Suya kestim" dedirtecek kadar terlediğiniz bir gün eve döndüğünüzde hararetinizi söndürmek için maden suyu içmek istediğinizde "Bu meret de nasıl içilir" diyenlerdenseniz bu tarifim işinize yarayacaktır. 



Bardağınıza bir yemek kaşığı erik marmelatı koyduktan sonra üzerine buz gibi soğutulmuş maden suyunu şişesinden yavaşça bir miktar ilave edip, kaşık yardımıyla karıştırınız. Bardağınızda bira köpüğü gibi beyaz bir köpük meydana gelecektir. Köpüğü taşırmadan ufak ufak ilavelerle bardağınızı doldurunuz. Bir yandan erik suyu ilaveli maden suyunuzun köpüğünden yudumlarken, bir yandan da şişedeki kalan maden suyunu bardağınıza azar azar ilave edeceksiniz.


Serinletici etkisi ve mineralleri sayesinde dışarıdaki sıcağın sizde yarattığı halsizlik geçip gidecek ve kendinizi yenilenmiş hissedeceksiniz. 

Afiyet olsun...




6 yorum:

  1. Rabia hanım rengi nasıl turuncu oldu? :)) Ben marmelatı reçelden çok severim. Ben de yaptım ama hesapta diet yapıyoruz ya, bir de marketlerde Fransız malı tatsı tuzsuz ve de şekersiz marmelatlar var, ona özenerek şeker koymadım. Sabahları yiyorum da ama herkes şeker olmadığı için hemen bozulacağını söylüyor. 1 kavanoz falan olsa önemli değil, bir sürü. Erik, şeftali, hatta çilek. Akşam sizin bu tarifinizi deniyorum. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey anlattığım ve fotoğraflarda gördüğünüz gibi...bizim bahçenin erikleri, acımtrak- ekşi, birebir koyduğum şekerle bile yine de ekşi bir marmelat oluyor.
      Ben konserve usulu kavanozladığım için bozulmaz.
      Bu yaz keşfettiğim bu karışımı misafirlerime de sundum. Doğallığı ve ev yapımı olması nedeniyle beğenildi.
      Sizde çeşitte bolmuş...afiyet olsun :)

      Sil
  2. Hımm, şimdi canım fena halde erik suyu istedi.
    Du bi, hayal edeyim bari:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayalle dünyayı dolaşabilirsiniz ama zannetmiyorum ki erik suyu içebilesiniz :)) Üzgünüm :))

      Sil
  3. İLGİN Ç VE GÜZEL YÜREĞİNİZE SAĞLIK. SEVGİLER VE SAYGILAR..! D.U

    YanıtlaSil
  4. Cok keyifli bir icecek olduguna eminim. Ben ayrani koyu kivamda yapip soda ekleyip icmeyi ogrendim bir arap arkadasimdan, o da cok guzel oluyor aklinizda bulunsun. Sevgilerimi gonderiyorum size, mutlu kalin!♡

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...