16 Kasım 2013 Cumartesi

AYVA REÇELİ...Bazıları Rende Sever...

Reçel dediğin tadı iç bayıltacak, tereyağlı ekmek diliminin üzerine az bir miktar sürülmesi yetecek. Son yaptığım kuşbaşı doğranmış ayva reçelini az su ve az şekerle kaynattığım için iç bayıltmak bir yana hafif tadıyla bilhassa iç açıyor ve yemelere doyamadığımız için de reçel kavanozu tez vakitte boşalıyor.





Semt pazarındaki taze sebze-meyvelere dayanamayıp, her zaman ki gibi ihtiyacımdan fazlasını satın aldığım için bir hafta önce kaynattığım reçel bitmediği halde kalan ayvaları pişirmek için mutfağa girdim. Bu sefer tadı yerinde, tam reçel kıvamında pişirmeye karar verdim. Güzelce yıkadığım ayvaları kabuklarıyla rendelemeye başladım. 

Ayva sert bir meyve, elma armut gibi yumuşak olmadığı için rendelerken zorlandım. Ayvalar adeta rendeye direndiler. Halbuki ben onların iyiliği için uğraşıyorum. Bıraksam çürüyüp, gidecekler. Rendelemek için tüm gücümle kavrayıp, sıkı sıkı tuttuğum ayvayı bir an için insan kafasına benzettim. Rahmetli babamın, yeri geldiğinde anlattığı kıssalarından birinde geçen Taş kafaya. 






"Üç çeşit kafa vardır" derdi, babam. Taş kafa, Boş Kafa, Hoş kafa. Hoş kafa iyi kafadır. Hem bilgilidir hem de ben bilirim demez, yeni bilgileri sorar öğrenir. Boş kafa adı üstünde boştur. Söylenenleri dinler, nasihat ve tavsiyeleri kabul eder ama öğrendikleri bir kulağından girer diğer kulağından çıkar. "Taş kafa, kötüdür", derdi. "Taş kafa, bildiğinden şaşmaz, her şeyi o bilir, bütün nasihatlere ve tavsiyelere kulaklarını kapatır, kimseyi dinlemez, Taş kafa, düşman başına derdi, rahmetli babam. 

Sapsarı ekmek ayvalarını Taş kafaya benzetmekte acele ettim galiba. Taş kafalar düşman başına, onlarla baş etmek zor ama ayvalar biraz kol gücüyle yola geldiler. Lafımı dinlediler. Çürümeyi değil, kahvaltı sofralarında baş köşeye yerleşmeyi tercih ettiler. Aklın yolu birdir. 

Rendelediğim 5 ayvayı iki bardak suyla kapağı kapalı tencerede orta ateşte ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirdim. 
Daha sonra, ayva başına bir bardaktan 5 su bardağı toz şeker ile beş-on tane ayva çekirdeğini tencereye ilave ettim. 
Kısık ateşte ayvaların rengi kızarana kadar kaynattım. 
Yarım limonun suyunu ilave edip, bir iki taşım kaynattıktan sonra ateşi kapattım. 

Afiyet olsun!






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...