26 Kasım 2013 Salı

AŞURE...

Çocukluğumda yılın belli bir gününde pişirilip, komşulara da dağıtılan, dini bir yönü olduğunu da hissettiğim ve çok severek yediğim bir tatlıydı, Aşure. Üzeri çeşitli çerezlerle süslendiği için bilhassa çocukların gözdesiydi. Ancak, bu güzel tatlıyı bir daha yemek için bir yıl beklememiz gerektiğini de bilirdik. Dini yönünü hissediyordum ama açıklayıcı bir bilgi verildiğini hatırlamıyorum. Tatlı'yı ye gerisine karışma, dürtüsüyle olsa gerek o yıllarda Aşure'nin manası üzerinde pek kafa yormamıştım.



Ta ki; bir yaz mevsiminde piknik yapmak üzere gittiğimiz Beykoz'un deniz manzaralı tepesinde ocaklar üzerinde kaynayan kocaman kara kazanları görünceye kadar. Yuşa Hazretlerinin türbesinin de bulunduğu piknik yerine vardığımız sabah saatlerinden itibaren yakılan ateşler üzerinde kara kazanlarda kaynatılan Aşure'yi gün boyunca hayır için dağıttılar. 

Hatırladığım başka bir husus da evimizdeki Saatli Maarif Takviminde Hicri takvimden de bilgiler olduğu için Muharrem ayı girdiğinde Aşure için gün sayardık. Çünkü, annem Muharrem ayının 10 undan sonra aşure pişirirdi. Evin bereketi için Muharrem'in 10 undan itibaren hele ailenin kız evladı var ise mutlaka Aşure kaynatılırdı. 



Biz de bu ritüeli bozmadık ve bu yıl da Aşure'mizi kaynattık. Pişirdiğimiz Aşure'yi en az yedi ailenin tatması için komşularımıza dağıttık. 




Allah kabul etsin!


AŞURE:

Malzemeler:

Yarım kg. aşurelik buğday
1 kg. toz şeker
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 su bardağından bir parmak az pirinç
200 gr. kuru kayısı
200 gr. kuru üzüm
Karanfil
Gülsuyu

Üzerini süslemek için:
1 paket kuş üzümü
Ceviz içi
Nar taneleri

Ovularak, iyice yıkanan buğday geceden, üzerini üç parmak geçecek kadar su ile bir taşım kaynatılır ve içine pirinç ilave edilir. Ertesi sabah, suyu çekip, kabaran buğday ve pirinç karışımına su ilave edilerek ocağa oturtulur. 

Kaynama başlayınca devamlı karıştırarak, sırasıyla haşlanmış nohut ve kuru fasulye ilave edilir. Kaynama devam ederken kuru kayısı ve kuru üzümleri de katılan Aşure'nin piştiğine kanaat getirilince şekeri, karanfil ve gülsuyu ile birlikte ilave edilir ve bir müddet daha karıştırılarak pişirmeye devam edilir. 

Kıvam alan Aşure, ocaktan alınır, biraz ılındıktan sonra kaplara paylaştırılır. Üzerleri arzuya göre süslenir. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...