23 Haziran 2015 Salı

GÜLLAÇ...Ramazan'ın Gülü...Sütlü Tatlı...

Bu yıl yine yazlık evimizde idrak ettiğimiz Ramazan'ı Şerif daha yıllarca da yaz aylarında misafirimiz olacak. Ramazan ayı sofralarının iftariyelik, yemek ve tatlıları, her ne kadar yörelere göre değişiklik gösterse de yaşandığı mevsime göre de değişir. Bilhassa, Ramazan davetlerinin olmazsa olmazları tatlılar, mevsimlere göre ister istemez değişiyor. 






Kış aylarının soğuk günlerinde, iftar sofralarına Baklava'dan Revani'ye şerbetli tatlılar ne kadar yakışıyorsa yaz mevsiminin insanı kavuran sıcaklarında da soğukluklar -karpuz, kavun dilimleri- ile buz gibi soğutulmuş üzüm salkımları, armutlar, şeftaliler o kadar yakışıyor. Doğal tatlılar dediğim bu meyvelerin hele ki olgunları seçilirse şerbetli tatlıları hiç aratmıyorlar. 

Ancak, Ramazan iftarlarının bir tatlısı vardır ki; yaza kışa bakılmaz, o olmadan olmaz, o tatlının olmadığı bir iftar daveti düşünülemez bile. Tahmin ettiğiniz gibi Güllaç'tan bahsediyorum. Güllaç, kışa da yaza da yakışır ama illaki yaz mevsimine daha uygun düşüyor. Buzdolabında muhafaza edildiği için soğuk, sütlü olduğu için hazmı kolay, hafif bir tatlıdır.




Her yıl olduğu gibi bu yıl da ritüeli bozmadık, Ramazan Güllacı'mızı aldık ve tatlımızı yaptık ama bu yıl farklı olarak, Bayramda da Güllaç tatlısı yaptım. Bulunduğumuz yörenin taze, mis gibi sütlerinden hazırladığım Güllaç'ımız çok lezzetli oldu. Yemelere doyamadık.  

En eski, en bildik bir markanın ürününü kullandığım tatlımı, kendi damak tadımıza uygun olarak ve yapımı kolay olduğu için taze taze tüketilsin diye bir paketi ikiye bölerek hazırladım. Yarım paket Güllaç için 1 litre sütü, 1 su bardağı toz şeker ile şeker eriyene kadar karıştırarak iyice ısıttım. Tepsinin içinde bir elimdeki Güllaç yaprağını diğer elimdeki süt kepçesiyle ıslata ıslata tepsiye döşedim. Yaprakların yarısına geldiğimde hazır aldığım öğütülmüş fındıktan döşedim. 





İkram için tabaklara paylaştırılan tatlımızın üzerine yine fındık veya arzuya göre ceviz ile birlikte gülsuyu da çok yakışıyor. Ayrıca, ölçüde bir yanlışlık olur da Güllaç tatlınızın kuru olduğunu hissederseniz porsiyonların üzerine gülsuyuyla birlikte bir miktar da soğuk süt ilave edebilirsiniz. 

Memleketimiz insanı şerbetli tatlıları her zaman için çok sever ama sütlü tatlıları tercih edenler de azımsanmayacak kadar çoktur. Ramazan'dan yadigâr Güllaç tatlısına, diğer sütlü tatlılar gibi günlük hayatımızda neden yer vermediğimizi de hiç bilemem.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...