15 Mayıs 2013 Çarşamba

KUZU ETLİ NOHUT...Ağır Makineli!

Hiç bitmeyecek zannettiğimiz koskoca bir kış mevsimi daha bitti. Şimdi kıştan kalan son izleri de silip-süpürmek zamanı. Dolap içleri temizlenecek, yazlıklar çıkarılacak, kışlıklar yıkanıp kaldırılacak. Kıyı-bucak elden geçecek perdeler yıkanacak ve tertemiz mis gibi evde bahar ve yaz aylarının tadı çıkarılacak. 




Her evde yaşanan ya da yaşanacak olan bahar temizliğine ek olarak ben bir de kiler temizliğine başladım. Kiler temizliği kıştan kalan erzak, turşu, reçel, marmelat ne varsa bitirilip, kavanozlarının yıkanması demek oluyor. Epey bir süredir kışlık erzak alımını durdurmuştum zaten. Bu temizlik kapsamında bizim evde birbiri ardınca mercimek, kuru fasulye ve en son da nohut pişirdik. 

Mevsiminde olduğumuz için kuzu etiyle hazırladığım yemeğimizi tabaklarımıza taksim ederken babamın sözleri kulağımda çınladı. Çok sevdiği için bize "En birinci yemek kurufasulye" tezahüratı yaptıran rahmetli babam nohut yemeği için de "ağır makineli" derdi. Herhalde askerlik yıllarından bir hatıraydı ve yaşadığı müddetçe bunu hiç unutmadı.




Ben de unutmadım!



KUZU ETİYLE PİŞİRİLMİŞ NOHUT YEMEĞİ

Malzemeler

250-300 gr. kuşbaşı doğranmış kuzu eti
2 su bardağı nohut
2 kaşık sıvı yağ
3 adet küçük boy soğan
2 adet orta boy domates
1 adet sivri biber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
2 diş sarımsaklogger
Tuz, karabiber, kimyon

Yapılışı

Nohut, bir gece önce iyice yıkanır. İçine tuz atılmış suya konur.
Sabah, ağır ateşte haşlanır.
Et yıkanır, yemeğin pişeceği tencerede kavrulurken, sıvı yağ ile iri doğranmış soğan ilave edilir. 
Sarımsakla beraber salçalar da konur ve bir iki çevirdikten sonra, bir miktar su ilave edilerek bir iki taşım kaynatılır.
Kaynayan yemeğin suyuna nohutlar salınır. 
Kuşbaşı doğranmış domatesler, sivri biber, tuz ve karabiber ile bir tutam da kimyon ilave edilen yemek kısık ateşte pişirilir.

Afiyet olsun!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...