30 Nisan 2013 Salı

ELMALI KEK...Benzeye Benzeye Yaz Gelecek!

İstanbul'a bahar geldi gelecek derken havalar nihayet ısındı ama geçen hafta hava öyle bir soğudu ki; kış yeniden geldi zannettik. Her yıl, bir önceki baharın gelişini unuttuğumuz için manasız bir endişe kaplar içimizi. Kış bitmeyecekmiş gibi gelir. İçimizde bir tahammülsüzlük, isyan ederiz. Kime, niye bu sızlanmalar, şikayetler anlamak mümkün değildir. Çünkü, güneşli günlerin yakında olduğunu biliriz. Bu durumlarda, her yıl yaz ve kış mevsimleri öncesinde aile büyüklerinin sık sık tekrarladığı bir deyim vardır. "Benzeye, benzeye gelecek". Gelecek olan ya kıştır, ya da yaz.



Her yıl aynı şeyleri yaşadığımız halde, hep aynı tuzağa düşeriz. Her bahar olduğu gibi evvela havalar birden ısınır. Mutad olduğu üzere Kadıköy'den Moda'ya doğru Bahariye caddesinden veya sahilden yürüyerek gittiğimiz Khalkedon veya Bomonti Çay Bahçesi'nde deniz manzarasına karşı çaylarımızı içeriz. Eve dönerken meşhur Ali Usta'dan mevsimin ilk dondurmasını tadarız. Başka bir gün, adeta bir Lalezâr olmuş Göztepe Parkı'nda binbir çeşit lale arasında hoşça vakit geçiririz. Bahar sıcaklarına alışmış artık yaz geliyor derken, bir de bakarız hava birden soğumuş, bir iki günde biter gider dediğimiz soğuk ve yağışlı günler uzadıkça uzar.

Bu bahar da yine çok sıcaklardan sonra gelen soğuk ve yağmurlu günlerden bir gün evde tembellik yapmak istedim. Tembellik etmek derken, sırtüstü yatmak değildi kastettiğim, sadece evde kalıp hafif ve sevdiğim işlerle uğraşmak bana iyi gelecekti. Mesela, çekmecelerimi düzenleyebilir veya ikindi çayı için kek pişirebilirim.





Aslında, birini diğerine tercih etmeye gerek de yok. Kek dediğin nedir ki; malzemeleri çırp, tepsiye dök, fırın pişirsin. O pişerken ve piştikten sonra da demlenirken çekmecelerimi düzenledim ve çay saati geldiğinde de demlenmiş çayımız eşliğinde kekimizi afiyetle yedik.

ELMALI KEK

MALZEMELER:

4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
125 gr tereyağ veya margarin
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı irmik veya mısırunu
1 su bardağı yoğurt
1 limon kabuğu rendesi
2 su bardağı un
Kabartma tozu
2 elma
Tarçın
Pudra şekeri 


YAPILIŞI:

Yumurtalar, şeker ile çırpılır. 
Un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeler de ilave edilerek çırpılmaya devam edilir.
En son kabartma tozu karıştırılmış un konur ve tüm malzeme elle çırpılır.
Kek hamuru tepsiye dökülür, üzerine tarçınla harmanlanmış elma dilimleri dizilir ve fırına konur. 
180 derece ısıda takribi yarım saatte pişirilir. 
Arzuya bağlı olarak, üzerine pudra şekeri serpilir.

Afiyet olsun!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...