10 Mart 2013 Pazar

SULTANİ BEZELYE...İsmiyle Müsemma*

Geçen hafta Kadıköy Balık Pazarında yürürken bir manavın tezgahına gözüm ilişti de üzerinde kocaman harflerle "Sultaniye Bezelye, Kilogram fiatı 10TL" yazılı etiketi görünce fiyat biraz abartılı geldi ama sultani bezelye diğer sebzelere kıyasla her daim pahalı olmuştur. Biraz ucuzlasın diye beklerseniz pazar tezgâhlarını terkeder gider. İsmiyle müsemma, saray sultanı gibi halkla yüz göz olmayı pek sevmez. 






Bu durumu yıllar öncesinden tecrübeyle öğrenmiş bir hayranı olarak onu pazarda gördüğüm anda satın alır, işi şansa bırakmam. Sultani bezelyeyi bilhassa kuzu etiyle pişirip, yemesini seven çok kişi ve aileler vardır ama bu sebze toplumda pek de yaygınlık kazanmamıştır. Dolayısıyla, sevmeyen -bilmeyen- daha çoktur. Çünkü, market tezgâhlarında yeralmaz, pazarlarda da on tezgâh varsa ancak iki tanesinde bulunur. 

İnce, yassı ve adeta şeffaf gibi parlak açık yeşil renkli olan Sultani bezelyeyi zeytinyağlı olarak pişirenler varsa da biz etli veya kıymalı pişirmeyi tercih ederiz. Bu günlerde kasapların vitrinlerine dikkat edilirse kuzu eti zamanı olduğu anlaşılır. İlkbahar aylarının özelliği olan bu durum, Sultani bezelyenin kuzu eti ile pişirilmesinin sebebini de ortaya koyuyor.





Taze baklanın içlenmeden -Zeytinyağlı Taze Bakla- tarifini vermek bana uygun gelmişti ama şimdi sultani bezelyeye haksızlık yapmış gibi hissediyorum. Sultani'nin daha kısa ömürlü olması hasebiyle tezgahlardaki yerini terketmeden, bilmeyenler açısından evvela onu anlatmalıydım diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

Herhangi bir etli-kıymalı sebze yemeğinden farklı olmasa da adet olduğu üzre bir tarif yazalım ki, Sultaniye'nin hatırı kalmasın!

MALZEME:

1 Kg. sultani bezelye
250 gr. kuzu eti.
1 adet büyük boy soğan
2 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
Sıvı yağ, tuz, su

YAPILIŞI:

Sultani bezelye, taze fasulye gibi ayıklanır. Bol suyla yıkanıp, süzgece alınır. Tencerede iki kaşık sıvı yağ kızdırılır, kuşbaşı doğranmış kuzu eti yağda çevrilir, suyunu bırakan etler suyunu tam çekmeden yemeklik doğranmış soğan ilave edilir. Soğanlar yumuşayınca salça ilave edilir. Etler, soğan ve salça hep beraber bir-iki çevrildikten sonra bezelyeler ve küp doğranmış domateslerle birlikte tuz ve suyun da konduğu tencere kaynamaya bırakılır. Kaynama başlayınca ocağın ateşi kısılır ve pişmeye bırakılır.

Afiyet olsun!

*Fiziksel yapısıyla veya karakteriyle adı örtüşen.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...