31 Temmuz 2019 Çarşamba

İMAM BAYILDI...Yaz Sofralarının Yakışanı...

Kendine has, özel ismi olan yemekleri seviyorum, bana enteresan geliyor. Mesela, Kapuska, Karnıyarık veya İmam Bayıldı...aklıma ilk gelenler. Diğer yemekler genellikle malzemenin adıyla anılır. Örnek vermek gerekirse, Zeytinyağlı Barbunya'nın barbunya fasulyesinin zeytinyağ ile pişirilmiş hali olduğu bellidir. İmam Bayıldı ise hele ki esprili isminden dolayı bilmeyen biri ancak önüne geldiğinde anlayabilir. Patlıcanın zeytinyağı ile porsiyon şeklinde pişirilmesidir. Bu sebeple, İmam Bayıldı isminin başına zeytinyağlı diye açıklama getirilmesine gerek yoktur.


Zeytinyağlı yemeklerin bir özelliği de yemeğin yağına kalmasıdır. Bunun manası da yağından tasarruf yapılmamalı. Çünkü, sebzeler yağ ile lezzet kazanır. Bununla ilgili olarak İmam Bayıldı'nın bir de hikayesi vardır. Başka köyden gelin gelen eşinin zeytinyağını bol kullanmasından dolayı bu müsriflik karşısında imam efendinin düşüp bayıldığı anlatılır. Bana sorarsanız, imam efendi boğazına düşkündür ve bol zeytinyağında pişmiş yemeğin lezzetine bayılmıştır.
Gelelim, özel isimli yemeklerden olan ve yaz günlerinde zeytinyağlı yemek istediğimde ilk aklıma gelen İmam Bayıldı'nın tarifine. İmam Bayıldı, sevip de sık pişirdiğim için midir nedir bilmiyorum bana çok kolay ve pratik geliyor. Ben de böyleyim işte. Her ne kadar yemek yemesini, pişirmesini seviyor olsam da mutfakta harcanan zamana acıyorum. Bu yüzden pratik tarifler her zaman baş tacımdır.


Zeytinyağlı yemekleri çiğden pişirdiğim için ben alışkınım. Size de naçizane tavsiyem olsun. Etli, kıymalı yemeklerde soğanın kavrulması normal ve uygundur ama zeytinyağlı yemekleri çiğden hazırlayalım. Kavrulmuş soğanın lezzetini aradığınızı biliyorum. Yemeğinizin daha lezzetli olacağını düşünüyorsunuz ama gerçekten yanılıyorsunuz. Lezzetinde kat'iyen bir eksiklik, azalma olmuyor. Buradaki sır yani yemeğin lezzeti iyi bir zeytinyağı ile kendi suyunda kısık ateşte pişmesidir.


Çarşı pazar, envai çeşit sebzeyle doluyken, mevsiminde sebze tüketmeyi ihmal etmeyelim. Bilhassa, zeytinyağlı yemeklerimizi yaz sofralarımızdan eksik etmeyelim.

Şimdiden afiyet olsun!



İMAM BAYILDI:


MALZEME:

4 Adet Kemer Patlıcan
2 Adet İri Kuru Soğan
2 Adet İri Olgun Domates
1 Baş Sarımsak
5-6 Dal Maydanoz
3-4 Adet Sivri Biber
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Tatlı Kaşığı Şeker
1 Kahve Fincanı Zeytinyağı

YAPILIŞI:

Evvela patlıcanların sapları kısaltılıp, alaca soyulur ve tuzlu suya konur.
Patlıcanlar tuzlu suda beklerken iç harcı hazırlanır.
Yemeğin pişeceği tencereye, piyazlık doğranmış soğan ve kabukları soyulmuş sarımsaklar konur.
Biberler ve maydanoz ince ince doğranır. Domatesler de rendelenerek tencereye ilave edilir.
Tuzu ve şekeri de ilave edildikten sonra tüm malzeme hafifçe birbirine karıştırılır.
Tuzlu suda bekletilen patlıcanlar acı sularının çıkması için hafifçe sıkılarak sudan çıkarılır.
Bıçakla, yukarıdan aşağıya doğru ortadan iki defa yarılır ve açıklığı sağlamak için de sarımsak dişleri kullanılır.
Yarılmış patlıcanların içlerine iç harç doldurulur.
Tencereye muntazaman yerleştirilen patlıcanların üzerine zeytinyağı gezdirilir.
Tencerenin kapağı kapatılıp, orta ateş üzerine oturtulur.
Kaynama sesi duyulunca ateş kısılır.
Su ilave edilmeden kendi bıraktığı su ile kısık ateşte pişirilir.
Yemeğin piştiği kokusundan anlaşılınca çatalın ucuyla patlıcan ve soğanlarına dokunulur.
Yemek pişmişse ocak kapatılır ve tenceresinde soğumaya bırakılır.

Afiyet olsun!




20 yorum:

  1. Ellerinize sağlık nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
  2. Yakın çekim fotolar iştah açıcı olmuş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Fotoğrafların yakın çekimi gerçekten de iştah açıcı ama benim gayem sadece yemeğin ön hazırlığını göstermek. Çünkü, bu yemeği Karnı Yarık gibi pişirenler var. Aynı olmadığını göstermek istedim. Sevgiler...

      Sil
  3. Patlıcanlı her tür yemeği çok severim. İmam Bayıldı`nın hikayesini bilmiyordum, onu da sayenizde öğrenmiş oldum:) Elinize sağlık, zeytinyağlı yemekler baş tacımız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz sebzeleri içinde patlıcanın yeri bende de farklıdır. Bu yemeğin hikayesine gelince bir rivayete göre de imamın eşinin yağ ticareti yapan bir ailenin kızı olduğudur. Yemek pişirme, haliyle biraz da görgü meselesi. Dediğiniz gibi zeytinyağlı yemekler baş tacımız. Teşekkürler, mutlu hafta sonları :)

      Sil
  4. Bu arada yanda yer alan videoyu açtım öyle okudum yazınızı. Zeynep Bastık`ın sesi ne güzelmiş!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son aylarda çok söz edilen yeni jenerasyon şarkıcılardan. Görüyorsunuz Semi hanım, takipçilerimiz için hiç bir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Sevgiler...

      Sil
    2. Çok iyi oldu, yeni bir sesle tanışmış oldum. Teşekkürler:)

      Sil
    3. Rica ederim, yeni paylaşımlarda görüşmek üzere...

      Sil
  5. Çok severim , ellerine sağlık :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, Nilüfer hanım. Bilhassa, pratikliği ve lezzetinden ötürü az miktarda ama sık sık pişiriyorum. Taze taze tüketiyoruz.

      Sil
  6. İmam bayıldıyı çok severim. Çocuklar sevmiyor ama bence kıymetini daha da büyüdüklerinde anlayacaklar. ben de çocukken dudak büktüğüm annemin yemeklerini büyüdükçe arar oldum.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimiz aynı yollardan geçtik. Gençlik, cahillik. Bana pırasa yediremezlerdi. Ama şimdi kış gelsin haftada bir mutlaka pişiriyorum. Sevgiler...

      Sil
  7. Tarifi okurken elim ayağım titredi..
    Imam değil herkes bayılır bu lezzete
    Elinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sibel hanım. Haklısınız bu yemeğin seveni çok. Mutlu pazarlar dileğiyle...

      Sil
  8. Patlıcan yemeklerinden favorim karnıyarık. Yanında pirinç pilavıyla müthiş oluyor :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karnıyarık ana yemektir. Birbirlerinin alternatifi olamazlar. Karnıyarık kızartma olduğu için eskisi kadar sık pişirmiyorum ama yaz bitmeden bir kerecik de olsa pişireceğim. Yanına pilav da hatta cacık bile yaparım. Sevgilerimle...

      Sil
  9. ha haaa bayılır tabi imam ha haa :) patlıcan bayılırım bütün yemeklerinee, bayıldı, yarık, musakkaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevsiminde yaz domatesiyle pişirilirse lezzetli oluyor, hepimiz bayılıyoruz. İmam efendiyi anlıyoruz :)

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...