12 Şubat 2014 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI PIRASA...Saray Mutfağına Girebilmek...

Kış mevsimine özel zeytinyağlıların en bilineni Zeytinyağlı Pırasa'dır. Pırasa'yı takiben Kereviz ve Yer Elması kış günlerinin soğuk yemekleridir. Benim için kış soğuğunda zeytinyağlı yemek pek tercih edilesi bir şey değil. Daha ziyade sıcak yemekleri severim. Et çeşitleri, etli sebze ve bakliyat yemekleri, sıcacık çorbalar daha cazip gelir. Kış soğuğunda sıcak yemek ve çorbalar tercihimdir dedim ama zeytinyağlı pırasanın yeri ve önemi apayrıdır benim için. 


Etli kurufasulye sevgisini daha önce Kurufasulye'den bir hikaye başlıklı yazımda bir nebze anlattığım rahmetli babam, sofrada eğer zeytinyağlı pırasa varsa mutlaka annesini hatırlar ve her seferinde yüzünde beliren sıcak bir gülümseme ile ""rahmetli anacığım bu yemeği yediğinde içim açılıyor oğlum derdi"" diye annesini anardı. Hayal-meyal hatırladığımız babaannemizi bu vesile ile bize hatırlatan babamız hem babaannemizin hatırasını canlı tutmaya çalışıyordu, hem de zeytinyağlı pırasa yemeğini iştahla yerken bize de sevdireceğini düşünüyordu zahir!

Bugün, babamın babaannemizi andığı gibi her defasında dile getiremesem de her zeytinyağlı pırasa yemeğini yediğim zaman gerçekten benim de "içim açılıyor". Yemeğin serinliği, zeytinyağının yumuşaklığı ve hafifliğinden olsa gerek, çocukluğumda hiç sevmediğim zeytinyağlı pırasa yemeğini şimdi kendi ellerimle bir güzel pişiriyorum da yerken de "Ohh, içim açıldı" bile diyorum.



Zeytinyağlı Pırasa'yı pişirdim, piştiği tencerede soğumaya bıraktım, daha sonra servis tabağına boşalttım. Yazıma eklemek için fotoğrafını çekerken biraz cazibe katmak için tabağın kenarına bir tutam taze maydanoz ekledim de bir poz da maydanozla çektim. 

Ancak, ne kadar süslesem-püslesem de bu haliyle Osmanlı Padişahının sofrasına kabul edilmezdi. Çünkü, sarayın mutfağına pırasaların sadece beyaz kısımları girerdi. Bugün her konuda olduğu gibi değer yargıları değişti. Pırasanın yeşil kısımlarının çoğunu atıyorum ama sadece beyaz kısımlarını pişirmek için saraya sultan olmak lazım!

Ne gam! Biz de kendi evimizin sultanı olarak zevkimize ve keyfimize göre pişirdiğimiz Zeytinyağlı Pırasa'nın tarifine geçebiliriz.

Afiyet olsun!


Zeytinyağlı Pırasa:

Malzemeler:
1 kg. pırasa
1 adet kurusoğan
1 adet havuç
1 su bardağı su
1 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker

Yapılışı:
1.Soğan iki kaşık yağda çevrilir, dilimlenen havuçlar da yağ ile birlikte çevrilir.
2.Kuşbaşı doğranan pırasalar tencereye ilave edilir.
3.Bir-iki karıştırıldıktan sonra pirinci, tuzu ve şekeri ilave edilir.
4.Kalan zeytinyağı ve su üzerine gezdirildikten sonra orta ateşte kaynamaya bırakılır.
5.Pırasanın yeşil kısımları ve havuç yumuşadı ise yemek pişmiştir.
6.Tüm zeytinyağlılar da olduğu gibi yemek, tenceresinde soğumaya bırakılır.