Kim ne derse desin hamur işini seviyoruz. Ailece bir araya geldiğimizde eskileri anarken aklımıza hemen rahmetli annemizin çeşit çeşit börekleri gelir. Benim hazır yufka ile hazırladığım börekler maalesef onların yerini tutmuyor. Aksine, onları daha da özlettiriyor. Bu özlemi bitirmek için yapmam gerekeni biliyorum ama bir yandan da ekmeğimi bile dikkatli tüketirken bu ne perhiz bu ne lahana turşusu demekten kendimi alamıyorum.
Bizim evde mutfak annemizindi ama babamız boğazına düşkündü ve yemekten anlardı. Çok sık olmasa da annemden börek pişirmesini de isterdi. Bir keresinde, başka bir şehirden gelen yatılı misafirimizin hediye getirdiği böreği o kadar çok beğenmişti ki rica minnet misafir teyzemizi hamur sofrasının başına oturtmuştu. Bir keresinde de akrabalarımıza dünür olan bir teyzemizin böreklerinin methini işitince o hanım teyzemizi de evimizde ağırlamak için annemi ikna etmişti. Her iki olayda da okuldan gelen ben o tepsi tepsi el açması böreklerin ihtişamını ve babamın hanım teyzelere yağdırdığı iltifatları, hala hatırlarım.
Her neyse, bir kere karar verildi mi dönmek olmaz. Beyaz undan, şekerden uzak duracağımızı biliyoruz ama ara sıra eski dostlarla görüşmekten zarar gelmez. İlk deneyim için mantı pişirmeyi tercih ettim. Çünkü, evde taze mayaladığım bol miktarda yoğurdum var ve üzerine tereyağında kızdırılmış toz kırmızı biber gezdirilmiş mantıyı özlediğimi farkettim. Börek için nasıl olsa hazır yufka var ve işi görüyor.
Mantının yapım aşamalarını aşağıda anlatacağım ama evvela bir iki sözüm daha olacak. Ailemizdeki kadınlar arasında hamur işlerinden anlayan bir iki hanımdan biri de annemdi. Hamur tutmasını, çok ince olmasa da yufka açmasını bilirdi. Bilhassa, elbirliğiyle ortaya çıkardığımız mantısı, çiğ börek, puf börek ve katmerleri çok çok iyiydi. Sadece, çarşaf böreği gibi büyük boyutlu tepsi böreklerini yapmaya çok nadir kalkışırdı, bize de öğretmeye pek hevesli olmadı. Bu sebeple olsa gerek kardeşimle, hamur açmanın zor olduğunu düşünerek büyüdük.
Bu yüzden de el açması börek yapmaya hiç kalkışmadım. Annemiz sağlığı elverdiğince bize bugün hala hatırladığımız börekli çay sofralarını yaşattı ama maalesef o artık aramızda değil. Yine annemin dediği gibi başımızın çaresine bakmamızın zamanı geldi.
Zamanı çoktan gelmişti ama ben biraz tembellik ettim. Belki de gereğinden fazla hamur işine dalarım korkusuyla bu güne kadar erteledim. Malum, üç beyazın vücudumuzda yaptığı tahribatı yıllardır çeşitli televizyon programlarında doktorlarımızdan dinliyoruz. Bizi bizden çok düşünen değerli hocalarımızın affına sığınarak buradan selam ve saygılarımı sunuyorum.
Sofralarımızda ara sıra, bazı bazı yer vermek şartıyla şimdiden, Afiyet olsun!
MANTI:
MALZEME;
1 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Su
1 Çay Kaşığı Tuz
3 Su Bardağı Un
1 Su Bardağı Un ( Hamuru açmak için)
İç harcı;
200 Gr. Kıyma
1 Baş Kuru Soğan
Üzeri için;
Yoğurt
Sarımsak
Tereyağı
Kırmızı Toz Biber
YAPILIŞI;
Hamuru için yoğurma kabına evvela ölçü bardağı ile un havalandırılarak dökülür.
Unun ortası havuz gibi açılır ve o çukurluğa yumurta kırılır, tuzu ilave edilir.
Evvela ortadaki malzemeler birbirine karıştırılır.
Daha sonra, suyu kontrollü olarak verirken un ortadaki malzemeye yedirilerek hamur yoğurma işlemine başlanır.
Mantı hamuru sert olmalıdır.
Yoğrulan hamurdan iki beze yapılır ve üzeri bir bezle örtülerek yarım saat dinlendirilir.
Hamur dinlenirken iç harcı hazırlanır.
İç harcı için soğan rendelenir, bir tutam tuz ve kıyması da ilave edilerek yavaş yavaş birbirine iyice karıştırılır.
Dinlenen hamur bezelerinden biri alınarak un serpilmiş tezgah üzerinde yufka açma işlemine başlanır.
Evvela, merdane ile tabak büyüklüğünde açılan yufka daha sonra oklava ile büyütülür.
Yeteri kadar açılan yufka bir bıçak yardımıyla küçük karelere bölünür.
Her karenin içerisine bir miktar kıymalı harçtan konur.
Tüm kareler doldurulduktan sonra kapama işlemine geçilir.
Fotoğraflarda da görüldüğü gibi ben mantıyı muska yani üçgen şeklinde kapamayı seviyorum.
Kapatılan hamurlar unlanmış bir tepsiye alınır ki birbirlerine yapışmasınlar.
Diğer beze için de aynı işlemler yapılır.
Uygun büyüklükte bir tencerede kaynatılan suya atılan mantılar, devamlı karıştırılarak pişirilir.
Bir yanda sarımsaklı yoğurt hazır tutulurken, arzuya bağlı olarak acı veya tatlı toz kırmızı biber tereyağında kızdırılır.
Tabaklara taksim edilen mantı hamurlarının üzerine evvela yoğurtları konur, onun da üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirilir.
Ve afiyet olsun!
Elinize sağlık, çok güzel görünüyor :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim Işın hanım. Gerçekten, ilk denemem hiç de fena olmadı. Sevgilerimle...
SilBir araya geldiğimizde en sevdiğimiz yemeklerden biri mantı.. Ben de yapmayı da misafirime ikram etmeyi de seviyorum. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Nahide hanım. Eski zamanlar mazi oldu. Annem açardı biz de içini koyup, kapatırdık. Hep beraber neşe içinde yerdik. Bugün çok eksiklerle yolumuza devam ediyoruz. Sevgilerimle...
SilMantısız bir mutfak düşünemiyorum:) Sanmayın ki sürekli hamur açıyorum, bizde de bu işleri en çok annem yapardı tabii ki. Hamur açıp börek yapmak da pek benlik değil, hep zor olduğunu düşünürüm. Belki de yufka olunca kolayına kaçıyorum:) Mantıyı kendim açıyorum, çok iyi değilim ama çocuklar çok seviyor. Anneme gittiğimizde mutlaka mantı yapar bize. Hamur işi zararlı da olsa bizi mutlu eden şeylerden ödün vermek de gerekmiyor:)
YanıtlaSilAnneniz nur içinde yatsın,toprağı bol olsun. Beraber ne güzel anılarınız olmuş...
Teşekkür ederim Semi hanım. Annenize sağlıklı ömür diliyorum. Biz istersek, hamur da tutarız, yufka da açarız. Bundan sonra börekleri de bir bir deneyeceğim ama yavaş yavaş acelemiz yok :)
SilGerçekten millet olarak hamur işlerini seviyoruz hele mantıyı sevmeyeni görmedim. Ellerinize sağlık nefis görünüyor :)
YanıtlaSilHaklısınız Emine hanım öyle seviyoruz ki bazen ölçüyü kaçırıyoruz. Bu yüzden ben de seyrek olarak bu işlere kalkışıyorum. İltifat için teşekkürler...
SilBir öğrencinin görmesi gereken son yemek sanırım mantı. :/ Deneyeceğim kendim beceriririm belki. Hem zaten deneye deneye ayarı tutar. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. :)
YanıtlaSilElbette becerirsin hem de alasını. Mutfak işleri kafa boşaltmak için de birebir. Ders çalışmaya ara verdiğin zaman denemelisin.
SilElinize sağlık çok güzel görünüyor. Ben bayılırım annem çok yapardı ama zahmetliydi de bir o kadar.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Pixselle, mantı zahmetlidir ama elbirliği yapıp, anneye yardım edilirse işler kolaylaşır :)
Silcok güzel görünüyor..canım istedi.:)
YanıtlaSilher sehrin ,hatta her ailenin kendine has bir mantısı vardır bizim kültürümüzde..
anne tarafımın ıspanaklı mantısı, annecigimin de fırında kıymalı mantısı meshurdur..
izleyici edinemedigim blogger dünyamda , bir gün bende blogumda yer vereyim..tekbasına yapabilirsem tabiki..
Teşekkür ederim, beğendiğine sevindim. İstersen elbette yaparsın. Blog dünyasında izleyici bulman için izleyici olman lazım. Mesela buraya gelip, yorum bırakmışsın ama takibe almamışsın. Ben bundan ne anlarım. Takibe değer bulunmadığımı. Bu nedenle senin bloğunu aramayı düşünmem. Yanlış mıyım?
SilBana da mutfakta yapılacak en zor şey hamur açmakmış gibi gelir hep. Hele büyük tepsiler için yuvarlak, her tarafı eşit incelikte açmak benim için sihir gibi bir şey. Bu yüzden hiç öğrenmeye çalışmadım :-)
YanıtlaSilYalnız değilmişim, benim gibi düşünenler varmış Şule hanım. Ancak, hamur yoğurup, yufka açanlardan ne eksiğimiz var. İstersek biz de yaparız. Değil mi?
SilBen de çok oldu mantı yemeyeli.Anneme gideyim de yapalım birlikte :)
YanıtlaSilYapın ya! havalar biraz serinlesin daha iyi olur. Annenize de selamımı götürün.
SilSelamlar sizi takipteyim sizde beni takip ederseniz çok sevinirim. Bu arada blogumda bir mim bulunuyor blogunuzda cevaplarsanız çok sevenirim :)
YanıtlaSilSelamlar blogunuzu takpteyim sizde beni takip ederseniz çok mutlu olurum birde blogumda bir mim mevcut onuda blogunuzda cevaplarsanız sevinçten havalara uçarım :)
YanıtlaSilMerhaba Can! bugün tatilden döndüm. Şimdi bloğunu ziyarete geliyorum.
SilÇok severim, elinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler. Hamur işlerini hepimiz seviyoruz. Hele mantı bir başka...
SilÇok güzel olmuş mantılarınız ellerinize sağlık biraz zahmetli ama yapılıp dolaba konunca bazende kurtarıcı oluyor teşekkürler.
YanıtlaSilTeşekkür ederim, gerçekten çok lezzetliydi.
Sil