Mutfağımızın zenginliği malum. Yörelerimizin coğrafi özelliklerine göre çeşitlenen birbirinden lezzetli yemeklerimiz ve harika tatlılarımız var. Tatlılarımız o kadar çeşitli ki en iştahsız insanımız bile bir çırpıda 8-10 çeşit tatlı ismi sayabilir, ama ben her zaman birinciliği baklavaya veririm. Baklava, eğer ustasının elinden çıkmış ise tadına doyum olmaz. Vaktiyle, Karaköy Güllüoğulları Baklava'nın sahibi Nadir Güllü, televizyon ekranından baklavanın özelliklerini çok güzel anlatmıştı da biz de öğrenmiştik. Çatalı neresinden batıracağından başlayıp, ilk ısırıkta çıkarttığı ses ve sonrasında damakta oluşan lezzeti öyle bir anlatırdı ki canımız çekerdi de olsa da yesek diye iç geçirirdik.
Ayrıca, imalathanelerinden de yayın yapılırdı. Onlarca ustanın çalıştığı imalathanede hamurkârlar, yufka açanlar, tepsiye döşeyenler, iç harcını yayanlar, fırından çıkan tepsiye şerbetini verenler. Her bir aşaması çok önemliydi ve ustası tarafından itinayla yapılıyordu. En ilginci ve hayranlığımı kazanan ise baklava yufkasının inceliğiydi. Yufkaların inceliğini anlatmak için çeşitli gösteriler yaparlardı. Bir defasında baklava yufkasının ardındaki al bayrağımızı görmüştük de yufkanın inceliğine hayran kalmıştık.
Ne güzel günlermiş! Hiç bir derdimiz tasamız yokmuş ki ana haber bültenlerinde baklava tanıtımı yapılıyordu. Burada, bilinirlilik açısından Güllüoğlu baklavalarından bahsettim ama aynı kalitede ve aynı nefasette baklava üreten en az Güllüoğlu kadar işinde ustalaşmış çok üretici markamız var.
Ayrıca, bu memlekette bir de ev baklavası diye bir gerçek var. Sağ olsunlar, elleri dert görmesin bazı ev hanımları bayram hazırlıkları kapsamında bir kaç komşu bir araya gelerek, imece usulü baklava yufkalarını açarlar, tepsilere döşerler, fırında bir güzel kızartırlar da bayram sabahı şerbetini vermek üzere tepsinin üzerini bir tülbentle örtüp, saklarlar. Bayram boyunca da tüm aile, akraba, eş dost baklavaya doyarlar.
Baklavaya yaptığım bu güzellemeden sonra lafı nereye getireceğimi merak ediyorsunuzdur. Ben bugün size hazır yufka ile fazla uğraşmadan yapılan çıtır mı çıtır lezzetli mi lezzetli yalancıktan baklava tarifi vereceğim. Aslında, baklavayla benzerliği sadece cevizi ve kesilişi. Bu tarifi uzun yıllar öncesinden beri zaman zaman misafir sofraları için hazırlarım. Çok da sevilir ama bu sayfalarda paylaşmak hiç de aklıma gelmemişti.
Kısmet bu güneymiş diyelim ve başlayalım anlatmaya.
YALANCI BAKLAVA
MALZEME;
1 Yufka
1 Su Bardağı Tahin
1 Su Bardağı Ceviz (İri çekilmiş)
1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
ÜZERİ İÇİN;
Pudra Şekeri
YAPILIŞI;
Yufka tezgahın üzerine serilir.
Yufkanın hiç bir yerinde boşluk kalmayacak şekilde tahin yayılır.
Toz şeker ile birlikte iri çekilen ceviz tahinli yufkanın üzerine serpilir.
Tahinli ve cevizli yufka sıkı sıkı sarılarak rulo haline getirilir.
Rulo ikiye bölünür ve üzeri kapatılarak bir tabakla buzdolabına kaldırılır.
Pişirileceği zaman rulolar ikişer parmak eninde baklava şeklinde verev kesilir ve yağlanmış tepsiye dizilir.
170° fırında (kontrollü olarak) en fazla yarım saat pişirilir.
Fırından çıkarılan tepsi dışarıda soğumaya bırakılır.
Servis yapılacağı zaman üzerlerine pudra şekeri serpilir.
Afiyet olsun!
Yalancıktan baklava denemeye değer diye düşünüyorum. Hafif bir tatlıya benziyor. Çıtır çıtır oluşuda ayrı bir güzellik.
YanıtlaSilEllerinize sağlık. .
Yufkası var ama şerbeti yok. Kurabiye de değil. Kendine has bir lezzeti olduğunu ve çok sevildiğini söyleyebilirim. İyi günler, esen kalın...
SilGüzel olur eminim, bir ara deneyeceğim :)
YanıtlaSilPişman olmayacağınıza eminim. Şimdiden afiyet olsun...
SilDeneyeceğim bir tarif oldu.
YanıtlaSilÇok pratik, bir o kadar da lezzetli hafif bir tatlı. Tavsiye ederim.
SilEvde bizimkileri kandırmak için iyi fikir. Çok teşekkürler :)
YanıtlaSilHem de çok sevecekler, merak etmeyin. İyi günler, esen kalın.
Silayyyy çok severim bunu ben...
YanıtlaSilNe zamandır yapmıyorum aklıma geldi ilk fırsatta yapayım....
Sormayın bende uzun zamandan sonra kuzenlerime ikram ettim de burada paylaşmak aklıma geldi. Bir müddet sık yaparım, usanınca da uzun zaman hatırlamam.
Silev baklavasının üstüne yok bence ya.. ama bu tahinli olanı da çok severim ben... valla canım istedi gidip alsam mı ne :)
YanıtlaSilAnnemden görmediğim için herhalde ev baklavasına biraz uzağım. Baklavanın hazır alınması hatta satıldığı yerde taze taze yenmesi taraftarıyım. Bu günlerde iftarlarda çoğunlukla baklava vardı. Uzun bir süre istemem. Siz sevdiğinize göre bayramda ev baklavası açılacak herhalde. Benim tahinlinin hazır satıldığını bilmiyordum. İyi günler, esen kalın.
SilMerhaba, paylaşımınız güzel. Bloğum yenidir, takibe alıyorum ve sizi de beklerim.
YanıtlaSilMerhaba, hem iltifatınız hem de yorum bıraktığınız için teşekkür ederim. Zira, yorum bırakılmadığı takdirde size ulaşmam imkansızdı. Google+ kapandıktan sonra gelen takipçilere geri dönemiyorum. Onlara nasıl ulaşacağımı da bilmiyorum.
SilHazır yufka ile yapılması çok güzelmiş. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Çok da pratik :)
SilElinize sağlık bayramda evlerimiz tatlansın inşallah.. Şimdiden iyi bayramlarınız olsun.
YanıtlaSilTarif için tesekkurler
Teşekkürler Sibel hanım. Bayram tatlısı konusunda kadınlarımız çok hamaratlar. Her evde mutlaka çeşitli tatlılar hazırlanır. Sizin de bayramınız kutlu olsun. Mutlu, keyifli bayram günleri dilerim.
Silellerinize sağlık :) not ettim bu tarifi
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Lezzeti ve pratikliğiyle seni de şaşırtacak :)
SilGüzel bir tarifmiş. Bayram yaklaştığı için baklavaya doyacağız inşallah. Yalancısına şimdilik hacet yok. Fakat pratik olması her zaman avantaj.
YanıtlaSilAman! Arif bey baklavaya doyacağız derken sakın abartmayın. Sağlıklı, mutlu günler dileğiyle...
SilGeçeğini yapması çok zorken bu tarif çok iyi oldu. Ellerinize sağlık :-)
YanıtlaSilTeşekkürler Şule hanım. Bırakalım gerçeğini baklavacılar yapsın, bize yalancıktan olanlar da yeter :)
SilMerhaba, güzel bir yazı olmuş, eski blogumu kaldırdım, yeni bloğuma davetlisiniz.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Mücahit bey. Takibe almak üzere hemen geliyorum. Başarılar...
SilElinize sağlık, çok pratik bir tatlıya benziyor. Baklava konusunda yazdıklarınıza katılıyorum. İyi bir ustadan çıkmış baklava nefis olur. Ev baklavası ayrı bir lezzet, onu da çok severim.
YanıtlaSilSize, sevdiklerinizle beraber iyi bir bayram geçirmenizi diliyorum.
Sevgiler...
Bayram tatilinde bloğuma giremediğim için cevaplarım bu günü buldu. Ben de geçmiş bayramınızı kutlarım. Sevgiler, güzel ailenizle mutlu yaz günleri dilerim.
SilBayramınız kutlu olsun. Hmmm bayramda ev baklavasına bayılırım, hele kayınvalidem yaptıysa. Adı baklava olsun da olsun varsın yalancıktan olsun, teşekkürler..
YanıtlaSilNe güzel, şanslı damatlardansınız anlaşılan. Eminim ki onlarda sizin kadar şanslıdır. Sağlıklı ve mutlu yaz günleri dileğiyle...
Sillezzetli görünmüyor mu ... bence bütün baklavalar yenilmeli.
YanıtlaSilEvet! bütün baklavaların tadına bakılmalı :)
SilMerhaba Keyifle okudum .Tarif süpermiş. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilSizi takibe aldım. Bana da uğrarsanız çok sevinirim.
Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim Bahar hanım. Ben de size hemen uğradım. Yeni paylaşımlarda görüşmek üzere...
Silbaklava çok güzel görünüyor elinize sağlık
YanıtlaSilYalancıktan ama ayrı bir lezzeti var. Teşekkür ederim.
Silhem pratik hem lezzetli bir baklava
YanıtlaSilElbette baklavanın yerini tutmaz ama tahinli ürünleri seviyorsanız beğeneceksiniz.
SilAnlatım diliniz oldukça naif, okuması ise keyifli geldi. Ev baklaması üretmek, cesaret ve sabır işi, hazırlayanların ellerine sağlık.
YanıtlaSilBloğunuzu yeni keşfettim ve takibe aldım.
Teşekkür ederim, ben de birazdan sizi ziyarete gelirim. Yeni paylaşımlarda görüşmek üzere...
Sil"Baklava cevizli mi olur; fıstıklı mı olur?"
YanıtlaSilsorusunu buraya bırakıp kaçayım da ortalık karışsın. :)
Elinize sağlık efendim.
Bu soruyu Vedat Milor twitter hesabından sorsaydı ortalık karışabilirdi. Benim bu küçük bloğumda maalesef böyle bir şansımız yok. Ziyaretiniz ve keyifli yorumunuz için teşekkürler...
Silmelabaaağ :)
YanıtlaSilSana da merhaba deeptone ve de iyi geceler. Yine bekleriz :)
SilGüllüoğlu baklavaları benimde favorım.Karaköy'e gittiğimizde mutlaka uğrarız.Evet çatalı batıacaksın ,çıtır çıtır olacak ,ters çevirip öyle ısıracaksın,öyle anlatmışlardı bende izlemiştim TV de.
YanıtlaSilTarifiniz çok pratik ve leziz göründü.Hafifte.Ağzılara layık, elinize sğlık.
Siz yazınca daha iyi hatırladım. Ters çevirip ısırılacak yere kaymak da koyuyordu galiba. Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için teşekkür ederim Mehtap hanım. Hem ayın hem de haftanın ilk gününden iyilik ve güzellikler diliyorum.
SilAman ne sevindim Rabia'cığım :) Öyle özledim ki baklavayı ama tip2 şeker çıktı başıma. Tarif için çok teşekkürler. Sevgiyle kucaklıyorum sizi:)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim Ece hanım, ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için. Rahatsızlığınız için üzgünüm. Geçmiş olsun. Zaten, Karatay hoca tatlıyı hepimize yasakladı :)
SilÇok sevdiğim tatlılar arasında ayrıca bu bahsettiğiniz baklavadan da tüketmiştim bu da gayet güzel olmuş ellerinize sağlık ama bu ara pek paylaşım göremiyoruz saygılar.
YanıtlaSilBizim baklavamız yalancıktan. Çay veya kahve yanına çok yakışıyor. Evet, bu corona günleri bana yaramadı. Bir kaç taslak var ama tamamlamak içimden gelmiyor. Bu günler de geçecek elbette...
Sil