Ayağımızın altındaki sarı kabartma desenli kaplamaları işaret ederek, okuduğum haberi kardeşime anlatmaya koyuldum. Bir ilçede görme engelliler için yönlendirme taşlarını döşeyen yetkili elemanın anlattığına göre ilçenin belediye başkanı, kabartma taşların engelli olmayan diğer insanlara rahatsızlık vereceğini düşündüğünden vatandaşların şikayetlerine maruz kalmamak için taşları döşetmek istememiş.
Görme engelli insanların yaya kaldırımlarında başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan rahatlıkla yürüyebilmelerini teminen düşünülmüş yönlendirme taşları iki değişik desende üretilmiş. Yaya kaldırımı üzerinde yolun devam ettiğini anlatan çizgili -devam- taşları, yaya kaldırımının bittiği noktalarda ise yuvarlak kabartmalı taşlar döşeniyor. Günümüzde toplumlar öncelikle engelli bireylere sağladıkları konfor ile onların yaşam standartlarını yükselttikleri nisbette medeni toplum sıfatını kazanıyorlar. Bu sebeple, öncelikle engelsiz insanların rahatını düşünen belediye başkanının davranışı gülüp, geçilecek bir şey değil ama elden ne gelir!
Kardeşim yüzünde giderek genişleyen bir gülümseme ile lafımın bitmesini sabırsızlıkla beklediğini ima eden bir şekilde başını sallarken;
-O da bir şey mi? Bende daha enteresanı var, dedi.
Kardeşimin anlattığına göre bir başka belediye başkanlığı da taşların döşeme işini ehliyetsiz kişilere vermiş. Eğitimsiz elemanlar iki çeşit desenli olan bu taşların kaldırıma süs olacağını zannettikleri için yönlendirme taşlarını bir noktalı, bir çizgili olarak yerleştirerek kaldırımlara estetik bir görüntü kazandırdıklarını düşünmüşler. Vah! ki ne vah!
Ancak, bugün konuya uygun fotoğraf aramak için girdiğim google sayfalarında öyle fotoğraflar gördüm ki; kardeşimle paylaştığımız belediye başkanlarının haberlerine rahmet okutur. Mesela, kaldırımın ortasına döşenmiş çizgili (devam) taşlarının yolunu kesen elektrik direği ile otobüs durağı. Yanlışlık bunlarla da bitmiyor. İmam-cemaat ilişkisinde olduğu gibi, devlet engellinin yoluna direk-durak dikerse, cemaatte arabasını park eder.
Ağlanacak halimize gülmek bize yakışmaz, hele ki; konu engelli kardeşlerimizi ilgilendiriyorsa. Lakin, Hoca Nasreddin'in meşhur fıkralarından birinde bahsi geçen "Dostlar alışverişde görsün" mantığıyla işlerini yürütenlerle başetmenin zorluğu ve yaşadığımız müddetçe bize lazım olacak sinirlerimizin selameti için gülmekten başka çaremiz yok.
Çoğu yerde kendiliğinden sökülmüş eksik olarak görüyorum. Birde üstüne üstelik yapım amacı dışına çıkmış bir vaziyetteler. Yolunu bulmak görenlere zor olan bir şehirde...
YanıtlaSilSabah haberlerde izledim: Belediye işçileri arkeolojik çalışma yapıyorlarmış :)) Bizim ülkede herkes her işin uzmanı zaten. O yönlendirme taşları da zaten sırf olsun diye konuluyor. Parça parça saçma sapan yerleştirilmişler. Engellileri düşündüklerini hiç sanmıyorum.
YanıtlaSililgiyle okudum yayınınızı gülmekten başka yapacak bir şey gelmiyor ağlanacak halimize...Ankara da da çoğu yerde var ama genel de yıpranmış sökülmüş bir düzende.... trafik lambalarının altındaki görme engelliler için düğmeler bile bozuk hele o kaldırımlarda mühendislik harikası yüksek basamaklar bebek arabasıyla beni çıldırtıyorsa tekerlekli arabayla kimse dışarı çıkamaz
YanıtlaSilÇok anlamlı bir yazı olmuş. Önce insanlarımızın bilinçlenmesi lazım! Avrupa Birliğine giremesek de "Avrupa Birliği standartları"nın kesinlikle getirilmesi gerek! Belediye başkanlarının(!) onun bunun vs. inisiyatifine bırakılmaması gereken mevzular bunlar. İhlali olduğunda yaptırımının olması gerekiyor diye düşünüyorum.
YanıtlaSilSevgiler...
cok güldüm, traji Komik hikayelere...Uygulamalar var olmasina varda, ahhh birde yanlis uygulanmasalar ne güzel olurdu degil mi??? O kadar para harcaniyor, bari düzgün ve tam yerinde harcasin...
YanıtlaSilGüzel bir haftasonu gecirmeni diliyorum Sevgili Rabia....
Yazı harika olmuş emeginize sağlık Rabia hanım. Bir hikaye de ben anlatayım. Bizim orada bir alt geçit var giriş kısmında iki ayrı tarafa merdiven konulmuş. Çıkışında ise tekerlekli sandalye ve çocuk arabası kullananlar için rampa var. Rampa da rampa hani ben diyeyim Ağrı Dağı, siz deyin Uludağ öyle dik bir rampa. Artık projede mi terslik vardı yoksa uygulayanlar mı ters bilemedim... Saygılar.
YanıtlaSilBir uygulama yapılırken bir plan, proje olur, bunun üzerine uzmanlardan yardım alınır, medeni ülkelerde nasıl oluyor bu işler araştırılır falan. Ama neredeeee bizde herkes uzman. Baltalimanı hem de kemik hastanesi bahçesinde görmeyen vatandaşlar için yapılan yol hertarafında kazılmış, deforme olmuş, resmini çekip facebookda paylşamıştım. Yani diyor ki düşersen işte kemik hastanesinin içindesin, şanslısın demeye getiriyor. Kutlu olsun gene de engelliler günümüz.
YanıtlaSilellerinize sağlık çok güzel bi yazı olmuş
YanıtlaSilÇok doğru bir konuya değinmişsiniz kutluyorum. Çok duyarsız kalınıyor maalesef bu kadar önemli konularda.
YanıtlaSilAnlamlı bir paylaşım olmuş
YanıtlaSilBu tip hareketlere inanılmaz sinir oluyorum. Başta devletimizin örnek olması gerekirken onlar mahvediyor her şeyi..
YanıtlaSilEgitim sart.. Egitimsiz cahil insanlari Belediye baskani secerlerse daha cok guleriz aglanacak halimize..
YanıtlaSilÖnce şehircilik ve çevre planlama anlayışı değişmeli. Belki de daha öncesinde insanlar üst bilinç seviyesine ulasmali. Yani çık fazla etken var, sorunun çözümünü engelleyen...
YanıtlaSil