Her evde yaşanan ya da yaşanacak olan bahar temizliğine ek olarak ben bir de kiler temizliğine başladım. Kiler temizliği kıştan kalan erzak, turşu, reçel, marmelat ne varsa bitirilip, kavanozlarının yıkanması demek oluyor. Epey bir süredir kışlık erzak alımını durdurmuştum zaten. Bu temizlik kapsamında bizim evde birbiri ardınca mercimek, kuru fasulye ve en son da nohut pişirdik.
Mevsiminde olduğumuz için kuzu etiyle hazırladığım yemeğimizi tabaklarımıza taksim ederken babamın sözleri kulağımda çınladı. Çok sevdiği için bize "En birinci yemek kuru fasulye" tezahüratı yaptıran rahmetli babam nohut yemeği için de "ağır makineli" derdi. Herhalde askerlik yıllarından bir hatıraydı ve yaşadığı müddetçe bunu hiç unutmadı.
Ben de onu ve hatıralarını unutmadım!
KUZU ETİYLE PİŞİRİLMİŞ NOHUT YEMEĞİ
MALZEMELER:
250-300 gr. kuşbaşı doğranmış kuzu eti
2 su bardağı nohut
2 kaşık sıvı yağ
3 adet küçük boy soğan
2 adet orta boy domates
1 adet sivri biber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
3 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kimyon
YAPILIŞI:
Nohut, bir gece önce iyice yıkanır. İçine tuz atılmış suya konur.
Sabah, ağır ateşte haşlanır.
Et yıkanır, yemeğin pişeceği tencerede kavrulurken, sıvı yağ ile iri doğranmış soğan ilave edilir.
Sarımsakla beraber salçalar da konur ve bir iki çevirdikten sonra, bir miktar su ilave edilerek bir iki taşım kaynatılır.
Kaynayan yemeğin suyuna nohutlar salınır.
Kuşbaşı doğranmış domatesler, sivri biber, tuz ve karabiber ile bir tutam da kimyon ilave edilen yemek kısık ateşte pişirilir.
Afiyet olsun!
Siz anlatin ben dinleyeyim, cok özledim memleketimin herseyini. Sebgiler
YanıtlaSilNesrin
Ne mutlu bana :) Dinleyen olsun yeter ki ben anlatırım :))
Silçok leziz görünüyor aynen dediğin gibi bizdede yazlık kışlık olayına giremedik bu haftasonu girmek lazım.
YanıtlaSilellerine sağlık
sevgiler
Havalar ilk başlarda soğuk gitti, birden ısındı. Hepsi olur, sağlık olsun :)
Silyanınada pilav süper olur
YanıtlaSilellerinize sağlık
Bir saat sonra da uzun bir yürüyüş iyi olur :))
SilSevgiler...
Hayırlı Kandiller:)
YanıtlaSilSanırım bu aralar tüm evler yazlık-kışlık temizlik aşamalarıyla dolu:)
Ayrıca bu nefis nohut yemeği için de ellerine emeklerine sağlık canım.
Sevgiler...
Daha nice kandillere kavuşmak dileğiyle :)
SilMmmmm nefis olmuş eline sağlık şu tabağı alıp gidiyorum:)) sevgiler
YanıtlaSilMemnuniyetle :)
SilKim sevmez böyle güzel bir lezzeti harika olmuş canım ellerine saglık afiyet bal olsun.
YanıtlaSilSevgiler
Çok naziksiniz, teşekkürler...
SilOhhh nasıl da canım çekti efem :) ama saat 00:16
YanıtlaSilOlmaz, bu yemek gündüz yenir, ya sabır :))
SilSevgili Rabia,
YanıtlaSildaha önce ki KuruFasulye ve Baban ile olan ani yazisini okumustum.
Babana Tekrar Allahtan Rahmet diliyorum.
Evet,kis bitti ve temizlikler yapilmaya baslandi.Ben de bir kismini yaptim.
sana kolayliklar diliyorum,Nohut harika gözüküyor,ellerine saglik.
Rahatsiz oldugunu biliyorum.cok cok gecmis olsun.Saglikli ve huzurlu bir haftaya baslamani diliyorum...
Sevgili Yıldız, teşekkür ederim, çok incesin. Hastalıklar insanı duygusallaştırıyor. Geçecek inşaallah :)
SilAğır makine falan tamam da gerçekten milli yemeklerimiz. Bodrum'da Sakız Ana diye bir lokanta vardır. Yolunuz oralara düştüyse herkes bilir. Ününü nohutla kazandı. Hem de etsiz, sade suya. Yani demek istediğim nohut deyip geçmeyin. Haysiyetli bir yemektir aslında hele sizin gib kuzu etiyle pişirilmişse. :)) Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEvvelallah, geleneksel yemeklerimizin hepsi haysiyetli :)
SilZiyaretiniz için teşekkürler...
Birkaç gün önce bitti benim temizlik durumalrı,temiz temiz oturuyorum çok şükür ama hiç kirlenmese ne iyi olurdu:)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Çok ama çok severim:)
Çevremizi temizliğine gereken önem verilirse evlerimizin de daha temiz olacağı ve geç kirleneceği kesin.
SilO günleri görürüz umarım :)
Efendim afiyet olsun ...
YanıtlaSil