İstanbul'a bahar geldi gelecek derken havalar nihayet ısındı ama geçen hafta hava öyle bir soğudu ki; kış yeniden geldi zannettik. Her yıl, bir önceki baharın gelişini unuttuğumuz için manasız bir endişe kaplar içimizi. Kış bitmeyecekmiş gibi gelir. İçimizde bir tahammülsüzlük, isyan ederiz. Kime, niye bu sızlanmalar, şikayetler anlamak mümkün değildir. Çünkü, güneşli günlerin yakında olduğunu biliriz. Bu durumlarda, her yıl yaz ve kış mevsimleri öncesinde aile büyüklerinin sık sık tekrarladığı bir deyim vardır. "Benzeye, benzeye gelecek". Gelecek olan ya kıştır, ya da yaz.
Her yıl aynı şeyleri yaşadığımız halde, hep aynı tuzağa düşeriz. Her bahar olduğu gibi evvela havalar birden ısınır. Mutad olduğu üzere Kadıköy'den Moda'ya doğru Bahariye caddesinden veya sahilden yürüyerek gittiğimiz Khalkedon veya Bomonti Çay Bahçesi'nde deniz manzarasına karşı çaylarımızı içeriz. Eve dönerken meşhur Ali Usta'dan mevsimin ilk dondurmasını tadarız. Başka bir gün, adeta bir Lalezâr olmuş Göztepe Parkı'nda binbir çeşit lale arasında hoşça vakit geçiririz. Bahar sıcaklarına alışmış artık yaz geliyor derken, bir de bakarız hava birden soğumuş, bir iki günde biter gider dediğimiz soğuk ve yağışlı günler uzadıkça uzar.
Bu bahar da yine çok sıcaklardan sonra gelen soğuk ve yağmurlu günlerden bir gün evde tembellik yapmak istedim. Tembellik etmek derken, sırtüstü yatmak değildi kastettiğim, sadece evde kalıp hafif ve sevdiğim işlerle uğraşmak bana iyi gelecekti. Mesela, çekmecelerimi düzenleyebilir veya ikindi çayı için kek pişirebilirim.
Aslında, birini diğerine tercih etmeye gerek de yok. Kek dediğin nedir ki; malzemeleri çırp, tepsiye dök, fırın pişirsin. O pişerken ve piştikten sonra da demlenirken çekmecelerimi düzenledim ve çay saati geldiğinde de demlenmiş çayımız eşliğinde kekimizi afiyetle yedik.
ELMALI KEK
MALZEMELER:
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
125 gr tereyağ veya margarin
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı irmik veya mısırunu
1 su bardağı yoğurt
1 limon kabuğu rendesi
2 su bardağı un
Kabartma tozu
2 elma
Tarçın
Pudra şekeri
YAPILIŞI:
Yumurtalar, şeker ile çırpılır.
Un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeler de ilave edilerek çırpılmaya devam edilir.
En son kabartma tozu karıştırılmış un konur ve tüm malzeme elle çırpılır.
Kek hamuru tepsiye dökülür, üzerine tarçınla harmanlanmış elma dilimleri dizilir ve fırına konur.
180 derece ısıda takribi yarım saatte pişirilir.
Arzuya bağlı olarak, üzerine pudra şekeri serpilir.
Afiyet olsun!
evet havalar bir kış bir yaz bahar havası işte aldanmamak lazım elmalı keke bayılırım yumusacık ve lezzetlı ellerıne sağlık sevgıler...
YanıtlaSilAynen öyle, sevgili zeymuran! en korktuğum şeydir, bahar günlerinde soğuk algınlığından yorgan-döşek eve kapanmak.
SilZiyaretin ve bıraktığın yorum için teşekkür ederim.
Sevgilerimle...
elmalı kek... çok severim ellerinize sağlık harika gözüküyor:)
YanıtlaSilElmaların yumuşak lezzeti keklere yakışıyor.
SilZiyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim :)
Sevgiler...
Senin sitene aç karnına girmemek lazım :)Herşey çok güzel görünüyor.Blogunu takibe aldım canım bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzeetlerle ilgili paylasım yapıyorum.Sevgiler..
YanıtlaSilİyi ki gelmişsiniz, mutlu oldum :) Sevgilerimle...
SilArtık bundan sonra bahar yerini yaza bırakacak en sevdiğim mevsim bahardır elmalı kekte çok güzel görünüyor ellerine sağlık canımm.
YanıtlaSilBence de bahar en güzel mevsim. Ziyaretin ve yorum için teşekkür ederim :)
SilAhh o havalar beni fena çarpti ve sürünüyorum,iyileşemiyorumda bir türlü:(
YanıtlaSilElmalı kek en sevdiğimdir en:)
Ellerine sağlık canım:)
Dikkat de etsek olacaksa oluyor. Geçmiş olsun.
SilZiyaretin ve yorum için teşekkür ederim :)
Eline sağlık harika olmuş çok severim elmalı keki o tarçının kokusunu duyar gibiyim:) sevgiler
YanıtlaSilHem de mis gibi, tarçın kokusu evin içine yayılıyor :)
SilZiyaretin için teşekkür ederim.
Sevgiyle...
İzmir'e cumartesi gününden itibaren yaz tam olarak geldi. Ama eminim hava gene bir değişiklik yapar. Elmalı kek favorim. Daha pişerken çıkan kokuya bayılırım. Ellerine sağlık. Sevgiler.
YanıtlaSilYaz sıcakları gelmeden bahar günlerinin tadını çıkarmak lazım.
SilZiyaretin için teşekkür ederim :)
Sevgiler...
Bomonti gençlğim geçtiği yer. Ne kadar eskidir. Ali usta da öyle. Kışın kar yağarken Moda'ya gider Ali ustadan dondurmamızı alır, bir de oralarda yürürken yerdik sözüm ona hava atıyorduk herhalde. Nasıl havaysa ertesi gün boğaz ağrısından sesim çıkmazdı. :)) Bu arada elinize sağlık. Ha Göztepe parkı da evimin olduğu yerdi. Tam aşağısında Cemil Topuzlu caddesinde geçti yaşamımın büyük bölümü.
YanıtlaSilZaten güzel yerler, bir de gençlik heyecanlarının yaşandığı yer olunca, hiçbir zaman unutulmazlar :)
SilZiyaretiniz ve güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Esen kalın :)
Insanoglu iste,nasil olsa baharda gelecek,yaz da kis da...Biz istemesek de gelecekler...Demek Tr.dekiler ilk dondurmayi yediniz bile:)) Afiyetler olsun...Eeee elmali keki kim yedi ozaman,birgünde iki ayri lezzet olmaz ama:)) ellerinize saglik,güzel bir haftasonu gecirmenizi diliyorum
YanıtlaSilYıllar vardı, Ali Usta'dan dondurma yemeyeli. Bu sene siftahı orada yaptık. Bir de güzel ki,anlatamam. Aslında Mado dondurmasını severdim ama artık Ali Usta diyorum. Dondurma, güneşli günlerdeki yürüyüşlerde yendi. Kek ise daha sonra gelen soğuk günlerden bir gün yapıldı.
SilZiyaretin ve güzel yorumun için teşekkür ederim :)
Sevgilerimle...