Bu durumu yıllar öncesinden tecrübeyle öğrenmiş bir hayranı olarak onu pazarda gördüğüm anda satın alır, işi şansa bırakmam. Sultani bezelyeyi bilhassa kuzu etiyle pişirip, yemesini seven çok kişi ve aileler vardır ama bu sebze toplumda pek de yaygınlık kazanmamıştır. Dolayısıyla, sevmeyen -bilmeyen- daha çoktur. Çünkü, market tezgâhlarında yeralmaz, pazarlarda da on tezgâh varsa ancak iki tanesinde bulunur.
İnce, yassı ve adeta şeffaf gibi parlak açık yeşil renkli olan Sultani bezelyeyi zeytinyağlı olarak pişirenler varsa da biz etli veya kıymalı pişirmeyi tercih ederiz. Bu günlerde kasapların vitrinlerine dikkat edilirse kuzu eti zamanı olduğu anlaşılır. İlkbahar aylarının özelliği olan bu durum, Sultani bezelyenin kuzu eti ile pişirilmesinin sebebini de ortaya koyuyor.
Taze baklanın içlenmeden -Zeytinyağlı Taze Bakla- tarifini vermek bana uygun gelmişti ama şimdi sultani bezelyeye haksızlık yapmış gibi hissediyorum. Sultani'nin daha kısa ömürlü olması hasebiyle tezgahlardaki yerini terketmeden, bilmeyenler açısından evvela onu anlatmalıydım diye düşünmekten kendimi alamıyorum.
Herhangi bir etli-kıymalı sebze yemeğinden farklı olmasa da adet olduğu üzre bir tarif yazalım ki, Sultaniye'nin hatırı kalmasın!
MALZEME:
1 Kg. sultani bezelye
250 gr. kuzu eti.
1 adet büyük boy soğan
2 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
Sıvı yağ, tuz, su
YAPILIŞI:
Sultani bezelye, taze fasulye gibi ayıklanır.
Bol suyla yıkanıp, süzgece alınır.
Tencerede iki kaşık sıvı yağ kızdırılır, kuşbaşı doğranmış kuzu eti yağda çevrilir. Suyunu bırakan etler suyunu tam çekmeden yemeklik doğranmış soğan ilave edilir.
Soğanlar yumuşayınca salça ilave edilir.
Etler, soğan ve salça hep beraber bir-iki çevrildikten sonra bezelyeler ve küp doğranmış domateslerle birlikte tuz ve suyun da konduğu tencere kaynamaya bırakılır.
Kaynama başlayınca ocağın ateşi kısılır ve pişmeye bırakılır.
Afiyet olsun!
Herhangi bir etli-kıymalı sebze yemeğinden farklı olmasa da adet olduğu üzre bir tarif yazalım ki, Sultaniye'nin hatırı kalmasın!
MALZEME:
1 Kg. sultani bezelye
250 gr. kuzu eti.
1 adet büyük boy soğan
2 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
Sıvı yağ, tuz, su
YAPILIŞI:
Sultani bezelye, taze fasulye gibi ayıklanır.
Bol suyla yıkanıp, süzgece alınır.
Tencerede iki kaşık sıvı yağ kızdırılır, kuşbaşı doğranmış kuzu eti yağda çevrilir. Suyunu bırakan etler suyunu tam çekmeden yemeklik doğranmış soğan ilave edilir.
Soğanlar yumuşayınca salça ilave edilir.
Etler, soğan ve salça hep beraber bir-iki çevrildikten sonra bezelyeler ve küp doğranmış domateslerle birlikte tuz ve suyun da konduğu tencere kaynamaya bırakılır.
Kaynama başlayınca ocağın ateşi kısılır ve pişmeye bırakılır.
Afiyet olsun!
*Fiziksel yapısıyla veya karakteriyle adı örtüşen.
Bizde bunun kızartmasını yaparız çok severiz mevsimi geçmeden hemen alıp yapmalı canımm ellerine sağlık afiyetler olsun.
YanıtlaSilSize de afiyet olsun :)
SilHiç böylesini yemedim desem :)
YanıtlaSilİnanırım, yazıda da belirttiğim gibi bilmeyen, sevmeyen çok.
SilBen seviyorum ama bilmeyenler çok bir şey kaybetmiş sayılmazlar :)
hep içini yeriz, denemek lazım :)
YanıtlaSilmerhabalar Rabia Hanım ellerinize sağlık,bezelyeler tezgahlarda yerini almaya başladı dimi artık bol bol pişiririz :)
YanıtlaSilbanada beklerim takipleşmek dileğiyle sevgiler...
Açıkcası pişirmediğim ender yemeklerdendir. Sebebi de gülebilirsiniz tabi bezelye adına istinaden içini ayıklamayı düşündüğümden ve de azıcık bir şey kalacağını düşünmemdendir. :)) Bulursam hemen alıyorum. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilKeşke insanoğlu kuzunun da bebek yahut çocuk bir canlı olduğunu kabul etse de kan akıtmadan yemek yese. Hem zeytinyağlılar neyimize yetmez ki!
YanıtlaSil