Eski bir İstanbul yemeği olan ve aile çevremizde sevilen bu yemeğin adı Fava olarak bilinir. Fava'yı severiz sevmesine de aslında günlük mutfağımızda pek yer almaz. Davet sofralarımızda, çeşit olarak bulunması ve eski bir İstanbul yemeği olması hasebiyle hatırlamak maksadıyla mutlaka pişirilir. Sofrada bulunanlar tarafından da Fava'nın mevcudiyeti her zaman memnunlukla karşılanmıştır.
Bu yemekle ilgili çok tarif okudum ve dinledim ama bizim evde pişirildiği şekliyle herhangi bir tarife rastlamadım. Tüm malzeme çiğden konulduğu için hem sıhhi hem de pratik olan Fava'nın bu tarifini beğeneceğinizi ve bundan böyle sofralarınızda daha çok yer vereceğinizi ümit ediyorum.
Afiyet olsun...
FAVA:
Malzemeler:
2 su bardağı kuru bakla
2 su bardağı kuru bakla
4 su bardağı su
3 adet orta boy soğan
2/3 çay bardağı zeytinyağ
3 çay kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
çeyrek demet dereotu
Üzeri için:
zeytinyağı
limon suyu
çeyrek demet dereotu
Üzeri için:
zeytinyağı
limon suyu
çeyrek demet dereotu
Yapılışı:
Kuru bakla iyice yıkandıktan sonra geceden 4 bardak suya konur. Sabah, dereotu hariç tüm malzemenin ilave edildiği tencere yüksek ateşe oturtulur. Kaynama başladıktan sonra baklalar iyice yumuşayana kadar ağır ateşte pişirilir.
İyice ezilen baklalar el blendırı ile püre haline getirilir. İnce kıyılmış dereotu ilave edildikten sonra iki taşım daha kaynatılır.
İyice ezilen baklalar el blendırı ile püre haline getirilir. İnce kıyılmış dereotu ilave edildikten sonra iki taşım daha kaynatılır.
Suyla çalkalanmış Borcam Tepsi'ye boşaltılan fava soğumaya bırakılır. Fava soğuduktan sonra üzerine zeytinyağ ve limon suyu gezdirilir. Üzeri ince kıyılmış dereotu ile süslenir.
Not: Fava'nın fotoğrafı için Google sağ olsun!!!
Ben de bu şekil pişiririm favayı ve biz de çok sevilir sık sık soframızda yerini alır.Sizin de ellerinize sağlık olsun ,çok güzel görünüyor favanız.
YanıtlaSilellerine sağılık canım,çok kolaymış.
YanıtlaSilBen de aynı şekilde pişiriyorum. Favanın olmazsa olmazı pişerken konulan kuru soğan bence ve bol zeytinyağı :) Ellerinize sağlık. Mutlu yıllar.
YanıtlaSilYeni yıl soframızın nadide yiyeceğiydi kendisi ayıptır söylemesi efem :)
YanıtlaSilFavayı çok severim ama dediğiniz gibi çok sık pişmez evlerde. Bodrum'a ilk yerleştiğim zaman ora yerlileri çorbadan bira koyu pişiriyorlarve ılık ılık yiyorlardı. Çok yadırgamıştım. Sonra alıştım taze ekmeği bana bana yemeye. :)) Milas, Aydın taraflarında da üzerine bol zeytinyağında acı biberle kavrulmuş kuru soğan koyarlar. Her haliyle seviyorum ben. Sizin tarif de müthiş, ellerinize sağlık.
YanıtlaSildeğişik güzel mezelerimizden biridir fava ,çok severim,eline sağlık...
YanıtlaSilellerine sağılık canım..
YanıtlaSilHep merak etmişimdir ve çok duymuşumdur ama hiç denememiştim tarifi defterime yazdım . Ellerine sağlık :))
YanıtlaSilElinize saglik, harika görünüyor,sevgilerimle;)
YanıtlaSilçok severim...annem yapardı ama ben hiç denememiştim, bu tarifi deneyeceğim :)
YanıtlaSilElinize sağlık (:
YanıtlaSilElinize sağlık çok severim.
YanıtlaSiltam rakı mezesi elinize saglık
YanıtlaSilinstagram da zeytaplı tarifler e de bekleriz
YanıtlaSilellerinize sağlık
YanıtlaSilBen sever vede yaparim.. ayrica sari mercimektende fava yaparim..
YanıtlaSil