11 Aralık 2015 Cuma

KAYMAKLI AYVA TATLISI...Lezzetinde Şiir Var

Sonbahar'ın altın meyvesi ayva kış günlerinin güneşsiz, yağışlı, soğuk günlerinde market, pazar tezgahlarını şenlendirir. Sahip olduğu sarı renk ışığın, sevincin, üretim ve verimliliğin rengidir. İnsana sevinç ve coşku verir. İlham vericidir. Bunun en güzel örneği Ayva Tatlısı için yazılmış şiiri siz de beğeneceksiniz. Şair Nevzat Hacıbektaşoğlu, sevdiği kadına duyduğu özlemi çok sevdiği Ayva Tatlısı'ndan aldığı ilhamla bakın ne güzel anlatmış.



Ayva Tatlısı

ah be kadın
yazsam, yazarken ağlatıyorsun
yazmasam, düşünürken ağlıyorum
sen ne biçim belasın özlediğim
ne tatlısın canımın çektiği
şimdi mevsimin
ayva tatlısı
kaymaklı

Nevzat Hacıbektaşoğlu

Şiir bana yeter tatlısı sizin olsun diyorsanız, anlarım. Ama, bir ayva tatlısı yapayım da şiir gibi olsun diyenlerdenseniz, buyurun tarifi aşağıda. 

Malzemeler:
5 tane ayva
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
15-20 tane ayva çekirdeği
2-3 tane karanfil

Yapılışı:
Ayvalar soyulup, ortadan ikiye bölünür.
Çekirdek yuvaları temizlenir.
Karnıyarık tenceresine yan yan dizilir.
İki bardak toz şeker üzerlerine paylaştırılır.
Bir bardak su tencerenin kenarından dibine boşaltılır, çekirdek ve karanfiller ilave edilir.
Kapağı kapalı tencerede orta ateşte ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Yumuşayan ayvalar, kapak açık olarak kısık ateşte suyunu çekinceye kadar kaynamaya bırakılır.
Ocaktan alınan ayvalar ılınınca servis tabağına alınır.
Arzuya göre dövülmüş ceviz veya kaymakla ikram edilir.

Afiyet olsun...




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...