6 Şubat 2014 Perşembe

AYVA MARMELATI...Son Ayvalar...

Sonbaharın gelmesi ile pazar tezgâhlarını tepeleme dolduran ayvalarla pazar yerleri sarıya kesince; "Eyvahlar olsun, bu sene ayva çok bol kış ağır geçecek, kar-kış kapıda" diye içimden geçiririm. Geçen yıl bu kadim bilgiye dayanarak havaların sertleşmesini bekledim. Kar da atıştırdı, soğuklar da oldu ama ayvanın bereketine uygun bir kış olmadı. 




Bu sonbahar da ayva bolluğu pazarda sapsarı göz kamaştırınca, sert geçecek bir kışı beklemeye başladık. Kar serpiştirdi, kuru soğuklar oldu ama hâlâ beklediğimiz kış gelmedi. Elbette, yaşadığım İstanbul şehrinden bahsediyorum. Yoksa, tüm dünyada ve ülkemizde bir çok bölgenin kar altında çok soğuk günler yaşadıklarını biliyorum. İstanbul, coğrafi konumu itibarıyla olsa gerek mevsimler her yıl aynı şartlarda yaşanmıyor. 


Bu günlerde arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde havadan sudan konuşurken, geçmişte yaşadığımız büyük kışları birbirimize hatırlatıyoruz. Haftalarca kalkmayan kardan, bina saçaklarından sarkan buzlara kadar eski kışları yadediyoruz. Yağışsız, soğuk ama günlük-güneşlik geçen bu günler bizi endişelendiriyor. Mevsimleri normal şartlarında yaşayamamak hepimizi tedirgin ederken, içten içe de korkutuyor. 


AYVALARIN, MARMELAT OLMADAN ÖNCE ÇEKTİRDİKLERİ TOPLU HATIRA FOTOĞRAFI.
Korkunun ecele faydası yokmuş. Biz de yağışsız, kurak kış günlerinin endişesinden biraz uzaklaşabilmek için mutfağa gireceğiz. Madem ki yazımıza ayva ile başladık, ayva ile de bitirelim. Bu kış ayva ile çeşitli reçeller kaynattım. Kuşbaşı doğradım, meyva yoğunluklu pişirdim hatta rendeledim. Ayrıca, tatlısını da yaptım ve sizlerle de paylaştım. Bu kış bir daha ayva ile bir şey yapmam diyordum ama büyük konuşmuşum. Ancak, bu defa daha önce hiç denemediğim marmelatını kaynatmaya karar verdim. 

Fotoğraflarını gördüğünüz marmelatın tarifini aşağıda yazdım ama aslında marmelat tarifi geneldir ve çok basittir. Marmelatı yapılacak meyva soyulup, temizlendikten sonra az suyla haşlanır. Püre halinde ezilir. Bu pürenin miktarı kadar toz şeker ile bir kaç taşım kaynatılır. İndirmeden önce de limon suyu ilave edilir. 

Afiyet olsun...



Ayva Marmelatı:

Malzeme:
4 adet ayva (1250 kg.)
4 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
10-15 tane ayva çekirdeği
1 limon suyu

Yapılış:
Ayvalar yıkanır, dörde bölünür, kabukları soyulur, çekirdek yuvaları temizlenir.
Bir bardak su ile kapağı kapalı bir tencerede haşlanır.
İyice yumuşayan ayvalar tencerenin içinde tahta bir kaşık yardımıyla ezilir.
Ayva püresinin içine şekeri ilave edilir ve kısık ateşte tekrar kaynamaya bırakılır. 
Devamlı karıştırarak bir kaç taşım kaynatıldıktan sonra limon suyu da ilave edilir ve ateşi kapatılır. 

Afiyet olsun...






7 yorum:

  1. Sevgili Rabia afiyet bal olsun ayva marmelatınız,ellerinize sağlık.Evet artık mevsimler değişti,4 mevsim yerini adeta 2 mevsime bıraktı.Direk yaz direk kış mevsimleri yaşar olduk.Eskinin günlerce kalkmayan karları buzları hayal gibi sanki,sevgi ile kalın..

    YanıtlaSil
  2. Of! bayılırım:)

    Şahane görünüyor Rabia... Bi sabah kahvaltıya gelmeliyim, ekmeğimi bandıra bandıra yemeliyim:)

    YanıtlaSil
  3. Öyle severim ki... Ama marmelattan öte reçelini severim.Biz içine karanfil de atarız, sanki daha bir kokulu oluyor o zaman:)

    YanıtlaSil
  4. Reçelini çokseverim, marmelatını denememiştim, çok güzel görünüyor.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. bende reçel yapacaktım..marmelat yapayım bari dedim..sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Ayva marmeladımızı annem yapar. Bazen ekmek üstü bazen de kurabiyeler ile tüketiriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız, biz de marmelatları sofrada tüketmekten ziyade turta ve kurabiyelerde kullanmayı tercih ediyoruz. Ziyaretiniz için teşekkürler, sevgiler...

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...