28 Mayıs 2019 Salı

YALANCIKTAN BAKLAVA...Çıtır çıtır...

Mutfağımızın zenginliği malum. Yörelerimizin coğrafi özelliklerine göre çeşitlenen birbirinden lezzetli yemeklerimiz ve harika tatlılarımız var. Tatlılarımız o kadar çeşitli ki en iştahsız insanımız bile bir çırpıda 8-10 çeşit tatlı ismi sayabilir, ama ben her zaman birinciliği baklavaya veririm. Baklava, eğer ustasının elinden çıkmış ise tadına doyum olmaz. Vaktiyle, Karaköy Güllüoğulları Baklava'nın sahibi Nadir Güllü, televizyon ekranından baklavanın özelliklerini çok güzel anlatmıştı da biz de öğrenmiştik. Çatalı neresinden batıracağından başlayıp, ilk ısırıkta çıkarttığı ses ve sonrasında damakta oluşan lezzeti öyle bir anlatırdı ki canımız çekerdi de olsa da yesek diye iç geçirirdik.

  

Ayrıca, imalathanelerinden de yayın yapılırdı. Onlarca ustanın çalıştığı imalathanede hamurkârlar, yufka açanlar, tepsiye döşeyenler, iç harcını yayanlar, fırından çıkan tepsiye şerbetini verenler. Her bir aşaması çok önemliydi ve ustası tarafından itinayla yapılıyordu. En ilginci ve hayranlığımı kazanan ise baklava yufkasının inceliğiydi. Yufkaların inceliğini anlatmak için çeşitli gösteriler yaparlardı. Bir defasında baklava yufkasının ardındaki al bayrağımızı görmüştük de yufkanın inceliğine hayran kalmıştık.

Ne güzel günlermiş! Hiç bir derdimiz tasamız yokmuş ki ana haber bültenlerinde baklava tanıtımı yapılıyordu. Burada, bilinirlilik açısından Güllüoğlu baklavalarından bahsettim ama aynı kalitede ve aynı nefasette baklava üreten en az Güllüoğlu kadar işinde ustalaşmış çok üretici markamız var.


Ayrıca, bu memlekette bir de ev baklavası diye bir gerçek var. Sağ olsunlar, elleri dert görmesin bazı ev hanımları bayram hazırlıkları kapsamında bir kaç komşu bir araya gelerek, imece usulü baklava yufkalarını açarlar, tepsilere döşerler, fırında bir güzel kızartırlar da bayram sabahı şerbetini vermek üzere tepsinin üzerini bir tülbentle örtüp, saklarlar. Bayram boyunca da tüm aile, akraba, eş dost baklavaya doyarlar.


Baklavaya yaptığım bu güzellemeden sonra lafı nereye getireceğimi merak ediyorsunuzdur. Ben bugün size hazır yufka ile fazla uğraşmadan yapılan çıtır mı çıtır lezzetli mi lezzetli yalancıktan baklava tarifi vereceğim. Aslında, baklavayla benzerliği sadece cevizi ve kesilişi. Bu tarifi uzun yıllar öncesinden beri zaman zaman misafir sofraları için hazırlarım. Çok da sevilir ama bu sayfalarda paylaşmak hiç de aklıma gelmemişti.


Kısmet bu güneymiş diyelim ve başlayalım anlatmaya.

YALANCI BAKLAVA

MALZEME;

1 Yufka
1 Su Bardağı Tahin
1 Su Bardağı Ceviz (İri çekilmiş)
1 Yemek Kaşığı Toz Şeker

ÜZERİ İÇİN;

Pudra Şekeri

YAPILIŞI;

Yufka tezgahın üzerine serilir.
Yufkanın hiç bir yerinde boşluk kalmayacak şekilde tahin yayılır.
Toz şeker ile birlikte iri çekilen ceviz tahinli yufkanın üzerine serpilir.
Tahinli ve cevizli yufka sıkı sıkı sarılarak rulo haline getirilir.
Rulo ikiye bölünür ve üzeri kapatılarak bir tabakla buzdolabına kaldırılır.
Pişirileceği zaman rulolar ikişer parmak eninde baklava şeklinde verev kesilir ve yağlanmış tepsiye dizilir.
170° fırında (kontrollü olarak) en fazla yarım saat pişirilir.
Fırından çıkarılan tepsi dışarıda soğumaya bırakılır.
Servis yapılacağı zaman üzerlerine pudra şekeri serpilir.

Afiyet olsun!





48 yorum:

  1. Yalancıktan baklava denemeye değer diye düşünüyorum. Hafif bir tatlıya benziyor. Çıtır çıtır oluşuda ayrı bir güzellik.
    Ellerinize sağlık. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yufkası var ama şerbeti yok. Kurabiye de değil. Kendine has bir lezzeti olduğunu ve çok sevildiğini söyleyebilirim. İyi günler, esen kalın...

      Sil
  2. Güzel olur eminim, bir ara deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pişman olmayacağınıza eminim. Şimdiden afiyet olsun...

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Çok pratik, bir o kadar da lezzetli hafif bir tatlı. Tavsiye ederim.

      Sil
  4. Evde bizimkileri kandırmak için iyi fikir. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de çok sevecekler, merak etmeyin. İyi günler, esen kalın.

      Sil
  5. ayyyy çok severim bunu ben...
    Ne zamandır yapmıyorum aklıma geldi ilk fırsatta yapayım....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sormayın bende uzun zamandan sonra kuzenlerime ikram ettim de burada paylaşmak aklıma geldi. Bir müddet sık yaparım, usanınca da uzun zaman hatırlamam.

      Sil
  6. ev baklavasının üstüne yok bence ya.. ama bu tahinli olanı da çok severim ben... valla canım istedi gidip alsam mı ne :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annemden görmediğim için herhalde ev baklavasına biraz uzağım. Baklavanın hazır alınması hatta satıldığı yerde taze taze yenmesi taraftarıyım. Bu günlerde iftarlarda çoğunlukla baklava vardı. Uzun bir süre istemem. Siz sevdiğinize göre bayramda ev baklavası açılacak herhalde. Benim tahinlinin hazır satıldığını bilmiyordum. İyi günler, esen kalın.

      Sil
  7. Merhaba, paylaşımınız güzel. Bloğum yenidir, takibe alıyorum ve sizi de beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hem iltifatınız hem de yorum bıraktığınız için teşekkür ederim. Zira, yorum bırakılmadığı takdirde size ulaşmam imkansızdı. Google+ kapandıktan sonra gelen takipçilere geri dönemiyorum. Onlara nasıl ulaşacağımı da bilmiyorum.

      Sil
  8. Hazır yufka ile yapılması çok güzelmiş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Elinize sağlık bayramda evlerimiz tatlansın inşallah.. Şimdiden iyi bayramlarınız olsun.
    Tarif için tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sibel hanım. Bayram tatlısı konusunda kadınlarımız çok hamaratlar. Her evde mutlaka çeşitli tatlılar hazırlanır. Sizin de bayramınız kutlu olsun. Mutlu, keyifli bayram günleri dilerim.

      Sil
  10. ellerinize sağlık :) not ettim bu tarifi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Lezzeti ve pratikliğiyle seni de şaşırtacak :)

      Sil
  11. Güzel bir tarifmiş. Bayram yaklaştığı için baklavaya doyacağız inşallah. Yalancısına şimdilik hacet yok. Fakat pratik olması her zaman avantaj.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman! Arif bey baklavaya doyacağız derken sakın abartmayın. Sağlıklı, mutlu günler dileğiyle...

      Sil
  12. Geçeğini yapması çok zorken bu tarif çok iyi oldu. Ellerinize sağlık :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Şule hanım. Bırakalım gerçeğini baklavacılar yapsın, bize yalancıktan olanlar da yeter :)

      Sil
  13. Merhaba, güzel bir yazı olmuş, eski blogumu kaldırdım, yeni bloğuma davetlisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Mücahit bey. Takibe almak üzere hemen geliyorum. Başarılar...

      Sil
  14. Elinize sağlık, çok pratik bir tatlıya benziyor. Baklava konusunda yazdıklarınıza katılıyorum. İyi bir ustadan çıkmış baklava nefis olur. Ev baklavası ayrı bir lezzet, onu da çok severim.
    Size, sevdiklerinizle beraber iyi bir bayram geçirmenizi diliyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayram tatilinde bloğuma giremediğim için cevaplarım bu günü buldu. Ben de geçmiş bayramınızı kutlarım. Sevgiler, güzel ailenizle mutlu yaz günleri dilerim.

      Sil
  15. Bayramınız kutlu olsun. Hmmm bayramda ev baklavasına bayılırım, hele kayınvalidem yaptıysa. Adı baklava olsun da olsun varsın yalancıktan olsun, teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, şanslı damatlardansınız anlaşılan. Eminim ki onlarda sizin kadar şanslıdır. Sağlıklı ve mutlu yaz günleri dileğiyle...

      Sil
  16. lezzetli görünmüyor mu ... bence bütün baklavalar yenilmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet! bütün baklavaların tadına bakılmalı :)

      Sil
  17. Merhaba Keyifle okudum .Tarif süpermiş. Ellerinize sağlık
    Sizi takibe aldım. Bana da uğrarsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim Bahar hanım. Ben de size hemen uğradım. Yeni paylaşımlarda görüşmek üzere...

      Sil
  18. baklava çok güzel görünüyor elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalancıktan ama ayrı bir lezzeti var. Teşekkür ederim.

      Sil
  19. hem pratik hem lezzetli bir baklava

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette baklavanın yerini tutmaz ama tahinli ürünleri seviyorsanız beğeneceksiniz.

      Sil
  20. Anlatım diliniz oldukça naif, okuması ise keyifli geldi. Ev baklaması üretmek, cesaret ve sabır işi, hazırlayanların ellerine sağlık.

    Bloğunuzu yeni keşfettim ve takibe aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, ben de birazdan sizi ziyarete gelirim. Yeni paylaşımlarda görüşmek üzere...

      Sil
  21. "Baklava cevizli mi olur; fıstıklı mı olur?"

    sorusunu buraya bırakıp kaçayım da ortalık karışsın. :)

    Elinize sağlık efendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu soruyu Vedat Milor twitter hesabından sorsaydı ortalık karışabilirdi. Benim bu küçük bloğumda maalesef böyle bir şansımız yok. Ziyaretiniz ve keyifli yorumunuz için teşekkürler...

      Sil
  22. Yanıtlar
    1. Sana da merhaba deeptone ve de iyi geceler. Yine bekleriz :)

      Sil
  23. Güllüoğlu baklavaları benimde favorım.Karaköy'e gittiğimizde mutlaka uğrarız.Evet çatalı batıacaksın ,çıtır çıtır olacak ,ters çevirip öyle ısıracaksın,öyle anlatmışlardı bende izlemiştim TV de.
    Tarifiniz çok pratik ve leziz göründü.Hafifte.Ağzılara layık, elinize sğlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz yazınca daha iyi hatırladım. Ters çevirip ısırılacak yere kaymak da koyuyordu galiba. Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için teşekkür ederim Mehtap hanım. Hem ayın hem de haftanın ilk gününden iyilik ve güzellikler diliyorum.

      Sil
  24. Aman ne sevindim Rabia'cığım :) Öyle özledim ki baklavayı ama tip2 şeker çıktı başıma. Tarif için çok teşekkürler. Sevgiyle kucaklıyorum sizi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Ece hanım, ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için. Rahatsızlığınız için üzgünüm. Geçmiş olsun. Zaten, Karatay hoca tatlıyı hepimize yasakladı :)

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...