12 Şubat 2019 Salı

TAHİNLİ KEK...Üzeri Susamlı...

Yazlık sitelerde bazı ev sahipleri evlerinin bir bölümünü kiraya verirler. Bu durum aniden ortaya çıkan bir ihtiyaç sebebiyle olabileceği gibi gelir kaynağı olsun diye sırf kiraya vermek üzere ev satın alan aileler de vardır. Ev sahipleri, pansiyon işletir gibi kiraya vermektense evlerini sezonluk vermeyi tercih ederler. Böyle bir komşumuz yani kiraya vermek üzere fazladan evi olan komşumuz evvelki yıl evine sezonluk bir kiracı bulduğu için çok memnundu. Bu kiracı aileyi bizlerde sevdik ve yaz boyunca komşuluk yaptık. Ailenin babası Susam-Tahin ticareti işindeydi ve ev sahibi komşumuzun anlattığına göre çok da cömert insanlardı.


Günlerden bir gün aynı komşumuzun balkonunda ailece oturmuş sohbet ederken çayın yanında ikram edilen kekin aroması ve lezzeti o kadar hoşuma gitti ki gayrı ihtiyari tarifini istedim. Komşum hatırlamaya çalışarak kekin malzemesini sayarken, tahin ticareti yapan kiracısının verdiği tahin ile yine onların verdiği tarifle pişirdiğini söyledi. Yanlış hatırlamıyorsam hamuruna ve piştikten sonra da üzerine olmak üzere iki su bardağı tahin ile pişirmişti. Aramızda şakasını yaptığımız bedava tahinle yapılan kek muhabbeti yaz boyunca sohbetlerimizde bizi güldürmeye devam etti.

Geçen hafta misafirler için değişik bir kek pişirmek isteyince yazlık komşumun pişirdiği tahinli kek aklıma geldi ama -hediye tahin gelecek ümidimiz olmadığı için- tarifini almadığımı hatırladım. Ben de her zaman ki gibi Google biradere başvurdum. Ancak, oradaki tariflerde de en az bir su bardağı tahin kullanmışlardı. Ben de çaresiz kış mevsimi boyunca pratik tatlı olarak çok sevdiğim Tahin-Pekmez için evde bulundurduğum tahinin elverdiği ölçüde bir kek pişirdim. Gayet de güzel oldu.


Eğer siz yoğun bir tahin aroması isterseniz ona uygun tarif bulmanız mümkün. Ama eğer hafif bir tahin lezzeti yeterlidir derseniz bu tarifi gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz. Bu vesileyle, yazlık komşularımıza buradan selam yollayalım. Bizimle paylaştıkları dostluk, arkadaşlık ve lezzetli ikramları için bir daha teşekkürler...



MALZEME:

3 Yumurta (Oda sıcaklığında)
1,5 Su Bardağı Toz Şeker 
1 Su Bardağı Yoğurt 
Yarım Su Bardağı Tahin
Yarım Su Bardağı Sıvı Yağ
2 Su Bardağı Un
1 Paket Vanilya
1 Paket Kabartma Tozu
Susam

YAPILIŞI:

İlk önce -geceden dolaptan çıkardığımız- oda sıcaklığındaki yumurtalar şekerle iyice çırpılır.
Yoğurt, sıvı yağ ve tahin ilave edilir.
Hepsi beraber düşük devirde biraz daha çırpılır.
Un, vanilya, kabartma tozu ve bir kaç damla limon suyu katılır.
Tüm malzeme kaşık yardımıyla karıştırılır.
Kek hamuru, yağlanıp, toz şeker serpilmiş kek kalıbına dökülür.
Hamurun üzerini kapatacak kadar susam serpilir.
170º sıcaklıkta üzeri kızarana kadar pişirilir.


Afiyet olsun!




17 yorum:

  1. Tahin en sevdiğim lezzetlerden bitidir benim de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Esen kalın...

      Sil
  2. Tahin ve susamı çok severim. Bazen tahini direk kek dilimimin üzerine dökerim. O kadar seviyorum yani. Bu yüzden kekin tadını tahmin edebiliyorum. Ellerinize sağlık. Bedava tahin ve komşunun tarifiyle yenen kek, yaza damgasını vurmuş.:) Ama sizin tarifinizle de nefis olduğuna eminim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretin ve değerli yorumun için teşekkür ederim. Bedava tahin, o yaza damgasını vurduğu gibi hala da unutmamışım, aklıma geldi. İşlerinizde kolaylıklar dilerim, esen kalın...

      Sil
  3. Tahinli kek hiç yemedim ama tahinli çöreğe bayılırım. Bir keresinde Migros'tan almıştım. Bir daha o lezzette çörek bulamadım. Eğer cesaret edebilirsem bir gün kendim yapmaya çalışacağım.

    Ellerine sağlık :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahin bir çok hamur işine ve tatlılara ayrı bir lezzet katıyor. Sadece tahin pekmez bile benim için harika bir tatlıdır. Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için teşekkürler. Esen kalın...

      Sil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık harika olmuş.
    Özlüyoruz Çok özletmeyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş gelmişsiniz Sibel hanım. Ziyaretiniz ve dostane yorumunuz için teşekkür ederim. İyi günler dilerim, her şey gönlünüzce olsun.

      Sil
  6. tahinli kek hiç duymamıştım ama nefis gözüküyo..🙂 çay ve kahveyle gidecek güzel bir kek tarifi,emeğinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için teşekkürler. Mutlu hafta sonları dileğiyle...

      Sil
  7. çok lezzetli görünüyor ^_^

    YanıtlaSil
  8. Tahinli kek düşünceniz çok güzel fikir olmuş. Kek vasıtasıyla çocuklara tahin yedirmek mümkün olur. Kıvamını ve lezzetini tutturarak bizlerde yapabiliriz, umarım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz tahini ne şekilde tüketiyorsunuz bilmiyorum ama çocuklara tahin yedirmeye uğraşmak ne demek anlamadım. Eğitimci farkı herhalde.

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...