7 Aralık 2017 Perşembe

AİLE ARASINDA...Gülse Birsel...

Yazlıktan dönüşte sinema siftahını AYLA filmiyle yapacağımı düşünüyordum ama grip sebebiyle yatağa düşünce bu mümkün olamadı. Biraz iyileşip, ayaklanınca da Gülse Birsel'in filmi AİLE ARASINDA vizyona girdi. Böyle olunca, "neye niyet, neye kısmet" diyerek, aileden ufak bir grupla kadın kadına pazar günü Gülse Birsel'in filmini izlemeye gittik. Sinemaya yalnız gitmeye özen gösteren çok sinemasever olduğunu biliyorum. Ben de yanımda devamlı konuşan, soran veya eleştiri yapan kişilere tahammül edemem ama sinema çıkışında bir yerlerde oturup, filmin kritiğini yapmayı da çok severim.


Filmi beraber izlediğim grup da benim kafada olduğu için kendimizi filme verdik. Ancak bazı yerlerde, sevmediğim şeyi neredeyse kendim yapacaktım. Maalesef, bazı sahnelerde diyalogları duyamadım. Filmden mi yoksa sinemadan mı kaynaklandığını bilemediğim bir sebeple bazı sahnelerde sesler çok yüksek olduğu için diyaloglar birbirine karıştı. Kalemini ve esprilerini sevdiğim, dizilerinin müptelası olduğum Gülse Birsel'in ilk filminin tek karesini, tek repliğini kaçırmak istemediğim için bu durum ister istemez biraz rahatsız etti.

Sinema çıkışı her şeye rağmen hayatımızdan memnunduk. Güzel bir film seyretmenin mutluluğuyla ağız birliği etmiş gibi "çok güldük" sözleri ağzımızdan döküldü. Yan yana oturduğumuz sinemada hep beraber çok güldüğümüzü biliyorduk ama filmin kritiğini yapmadan olmazdı. Bazı sahne ve diyalogları birbirimize hatırlatarak yeniden yeniden güldük.


Filmin konusuna gelince; 21 yıllık evlilikleri aynı günlerde biten, daha doğrusu eşleri tarafından terk edilen Fikret ve Solmaz'ın komik bir tesadüf sonucu tanışmalarından sonra gelişen olaylar neticesinde Fikret'le Solmaz komşu olurlar. Bu arada, Solmaz'ın kızı Adanalı sevgilisinden evlilik teklifi alır. Adanalı kebapçı, zengin bir aile olan dünürlere karşı baba rolü yapması istenen Fikret, ne kadar karşı çıksa da sonunda kabul eder. Bir isteme, bir nikahla işin biteceği zannedilirken erkek tarafının Adana'da görkemli bir düğün yapmak istemesi kız tarafını ve bilhassa Fikret'i korkutur.

Film konusu itibariyle, toplumumuzda evlilik hazırlığındaki gençlerin ve ailelerinin yaşadığı veya yaşayabileceği muhtemel olaylar açısından hiç yabancı değil. Filmin farkı, olayların Gülse Birsel'in kaleminden yorumlanması diyebiliriz. Ayrıca, Gülse Birsel, gazetedeki köşe yazılarından da bildiğimiz duruşunu filmine de yansıtmak istemiş. Toplumdaki bazı olumsuz davranışları ve ön yargıları kahramanları üzerinden eleştirmiş. Bu eleştirilerde bazen aşırıya kaçılarak, filme "Kamu Spotu"görünümü verme tehlikesi bulunsa da biz Gürse Birsel'i, dünya görüşünü ve bilhassa kalemini sevdiğimiz için rahatsız olmadık.

İyi seyirler...

Yönetmen: Ozan Açıktan
Senaryo: Gülse Birsel
Yapımcı: Necati Akpınar
Oyuncular: Engin Günaydın, Demet Evgar, Erdal Özyağcılar, Gülse Birsel, Fatih Artman, Şevket Çoruh, Devrim Yakut, Derya Karadaş, Ayta Sözeri, Su Kutlu
Filmin süresi: 2 saat 4 dakika




2 yorum:

  1. Filmi bende sevdim. Her denk geldiğimde televizyonda izlerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güldük, neşeli bir kaç saat geçirdik. Diyaloglar birbirine karışmasa daha iyi olacaktı. Yine de çok güldük.

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...