19 Ocak 2017 Perşembe

ELMALI PAY...Apple Pie

Elma benim için kış aylarının vazgeçilmez bir kaç meyvesinden biridir. Her gün en az bir tane elma tüketmezsem eksikliğini hissederim. Her bir çeşidini severim ama sadece kış aylarında. Kış biter benim elma aşkım da biter. Gelecek kış yine yadıma düşecektir ama yazın elmayı hatırlamam bile. Kışın elmaları çiğ olarak tüketmenin yanı sıra pişirerek tüketmek de mümkün. Kompostosunu sevdiğimi söyleyemem ama tatlısı hiç de fena olmaz. Hatta, portakal suyunda pişirdiğim elma tatlısının tarifini sizlerle de paylaşmıştım.


Elmayı çiğ ve pişirerek tüketmek dışında bazı hamur işlerinde de kullanırım. Eski yıllarda misafirlerimize Elmalı Turta pişirirdim. Daha sonra kolayıma geldiği için poğaça şeklinde Elmalı Pay pişirmeye başladım. Uzun müddet misafir sofralarımızın vazgeçilmez bir çeşidi oldu. Daha sonra ise bildiğiniz üzre kek çeşitlerinde kullanmaya başladım. Elmalı keklerim hem görünüş olarak hem de lezzet olarak beğenilince ben de Elmalı Pay'larımı unuttum.



Kış aylarındaki elmayla muhabbetimiz günlerin uzadığı, güneşin yüzünü daha çok gösterdiği günlerde turfanda meyvelerin bir bir tezgahlarda boy göstermesiyle biter. Çağlalar, erikler daha sonra sırasıyla kirazlar, çilekler, dutlar marketlerin meyve reyonlarını ve pazar yerlerini rengarenk yapınca elmaları görmez olurum. Hal böyleyken, geçtiğimiz yaz pazar yerinde bahçesinin elmalarını satan bir satıcıya rastladım. Yeşil, sert ve sulu elmaları görünce eski bir arkadaşımı bulmuş gibi sevindim. Yaz mevsiminin bol sulu meyvelerinin yanında bazılarına elma yavan gelebilir ama iyice yıkanmış elmaları kabuklarını soymadan yemenin zevki bir başkadır.


Yazlıkta da kışın olduğu gibi komşuluklar oluyor. Bilhassa, yaz başında ve daha çok da yaz bitimi Eylül ayının tenhalığında balkonlardaki kahve ve çay sohbetlerinde hoşça vakit geçiriyoruz. Böyle olunca da evde kahve ve çayın yanına yakışacak ikramlık bulundurmak gerekiyor. Yine böyle bir gün kurabiye benzeri bir şeyler pişirmek üzere mutfağa girdiğimde tezgahın üzerindeki elmaları görünce yıllar öncesinden eski bir tarif olan Elmalı Pay geldi aklıma.

Üzerine serpilen pudra şekeri ve elmalı içi ile yaz günlerine uygun hafif bir lezzet olan Elmalı Pay'ı yaz-kış misafirlerinize iftiharla sunabilirsiniz.



MALZEMELER;

1 Çay Bardağı Yoğurt
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
125 gr. Tereyağı (oda sıcaklığında)
3 Su Bardağı Un
1 Paket Kabartma Tozu


İÇ MALZEMESİ;

4 Adet Elma
4 Çorba Kaşığı Şeker
Tarçın
Ceviz

YAPILIŞI;
İç malzemenin yapılışı,

Elmalar yıkanıp, kabukları soyulur, ufak bir tencereye rendelenir.
Rendelenmiş elmaların içine toz şeker ilave edilir.
Orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştılarak, sonrasında kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar pişirilir.
Pişen elma ocaktan alındıktan sonra içine dövülmüş ceviz ve tarçın ilave edilir, hepsi karıştılıktan sonra soğumaya bırakılır.

Hamurun yapılışı,

Hamur yoğuracağımız kabın içerisinde, oda sıcaklığındaki tereyağı, yoğurt ve sıvıyağ bir kaşık yardımıyla iyice birbirine karıştırılır.
Elenmiş un ve kabartma tozu yavaş yavaş ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir.
Ceviz büyüklüğündeki hamur parçaları avuç içinde açılır, içine elma püresinden bir tatlı kaşığı konur ve kapatılır.
Yağlanmış fırın tepsisine sıralanan kurabiyeler, 150 derece sıcaklıkta üzerleri hafif kızarana kadar pişirilir.
Fırından çıkarılan kurabiyeler soğumaya bırakılır.
Soğuyan kurabiyeler, üzerlerine pudra şekeri serpilerek servis tabağına dizilir.

Afiyet olsun!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...