2 Haziran 2016 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR...Garnitürlü

Bizim evin mutfağı annemize aitti ve yemek pişirirken ayak altında dolaşmamıza tahammülü yoktu. Annemiz, yemek pişirmesini kimden ve nasıl öğrenmiş bilmiyorum ama kendine ait özel bilgilere ve yemek zevkine sahipti. Herhangi bir et yemeğine ilave edilecek sebzelerin çeşidi onun için belliydi ve yemeklerinde en ufak bir farklılık olmazdı. Keza, zeytinyağlıların da pişirme tekniği ve ilave edilecek sebzeleri değişmezdi. Örnek vermek gerekirse, Zeytinyağlı Enginar yemeği tüm malzeme çiğden konularak pişirilir ve garnitürü de mutlaka iç bakla olurdu.


Annem yaşlandıkça ve bazı rahatsızlıklarından dolayı gücü azalınca, yavaş yavaş mutfakla ilişiğini kesti ama o üzülmesin diye her yemeği ona sorarak pişirdim. Yeni tarifler her zaman için ilgimi çekmiştir ve denerim ama anne yemeği diye de bir gerçek var. Annemin yemekleri, pişirme usulleri bakımından sağlıklı olduğu kadar lezzetleri de yerindedir. Damak tadımızı şekillendiren anne yemekleri hiçbir zaman unutulmuyor.

Bu yıl da her zaman ki gibi "eski ağıza yeni taam" diyerek başladım yeni çıkan sebzeleri bir bir pişirmeye. Sıra enginara gelince yine annemin usulü iç baklalı pişirdim ve lezzetine doyamadık ama ne kadar lezzetli olursa olsun bir zaman sonra tekrar tekrar aynı yemeği yemek bıkkınlık veriyor. Sağlıklı beslenme adına hem de çok sevdiğimiz enginara soframızda daha fazla yer vermek için değişik tariflere ihtiyaç oluyor.


Dikkat ettiyseniz bilirsiniz, lokantalarda Zeytinyağlı Enginar'ı sadece garnitürlü olarak servis ederler. Lokantalarda iç baklalı olanını hiç görmedim. Baklalı enginardan usanınca ben de bu defa lokanta usulü pişirmek istedim. İç baklayla pişirilenin yeri benim için ayrı ama garnitürlüsü de hiç fena olmadı. Semt pazarından satın aldığım enginarlar da Bayrampaşa olunca bizim lokanta usulü Zeytinyağlı Enginar'ımızın tadına doyamadık vesselam.

Kış bitip de Mart ayı girdiğinde sırasıyla Kıbrıs'dan, Nisan ayından itibaren İzmir'den gelen enginarlarla mevsimi erken açanlar enginarın yemeklerinden bıkmış olabilirler. Ancak, Mayıs ayından itibaren Temmuza kadar devam eden Bayrampaşa Enginar'ını hiç pişirmeden olmaz. Marmara Bölgesinin tüm memlekete nam salmış Bayrampaşa Enginar'ının lezzeti bir başkadır.

Şimdiden afiyet olsun.



ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR (Garnitürlü)

MALZEMELER:

6 adet Enginar
1 adet Soğan
1 adet Patates
1 adet Havuç
Yarım bardak Bezelye
2 bardak Su
1 çay bardağı Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Tuz,
1 tatlı kaşığı Toz Şeker
Dereotu

YAPILIŞI:

1.  Patates ve havuç küp doğranır, bezelyelerle beraber tencerenin dibine yayılır.
2.  Garnitürün üzerine enginarlar yerleştirilir. Tuzu ve şekeri serpilir.
3.  Soğan dörde bölünür, enginarların aralarındaki boşluklara yerleştirilir. Suyu verilir.
4.  Zeytinyağı da ilave edildikten sonra porselen tabak enginarların üzerine kapatılır.
5.  Tencerenin kapağı da kapatıldıktan sonra orta ateşe oturtulur.
6.  Kaynama başlayınca, ateş kısılır.
7.  Ağır ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.
8.  Yağına kalan yemeğimiz ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
9.  Servis tabağına önce enginarlar alınır. Üzerlerine garnitür paylaştırılır ve ince kıyılmış dereotu            serpilir.






8 yorum:

  1. Ne tesadüf. Dün Kıbrıslı bir arkadaşımızda zeytinyağlı-baklalı enginar yedik. Ben enginarı bezelyeli yaparım, öylesi daha güzel geldi. Babam da Kıbrıs kökenli ama o tarzda pişirmeyi bilmiyordum.
    Elinize sağlık, mutfağınız bereketli olsun.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten güzel bir tesadüf olmuş. İç baklayı ayıklamak zor gelebilir ama da iç bakla ve enginar birbirine yakışan bir ikilidir. Pazarlarda da beraber satılır. Benden de sevgiler...

      Sil
  2. benimde bu sıcak havalarda en sevdiğim yemektir bu :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba;
    Anne yemeklerinin lezzeti ne yaparsak yapalım tutturamıyoruz tabi ki ... Anneciğinize sevgi ve saygılar ... Allah sağlık versin..
    Sizin de emeğinize ve tarifinize sağlık.
    Kryifli akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel temennilerine teşekkür ederim didemika. Mutlu bir haftasonu geçirmeni dilerim. İyi günler...

      Sil
  4. Sıcaklarda hafif bir zeytinyağlı ellerinize sağlık afiyetle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Evimin Güncesi. Dediğiniz gibi yaz aylarında biz de zeytinyağlıları soframızdan eksik etmiyoruz. Sevgiler...

      Sil
  5. Sevgili arkadaşım ben de çok severim enginarı iç baklalı. böylesi garnitürlü de yaparım bir de favalı yaparım onu da tavsiye ederim harika güzel oluyor hem de bakla kabuğu ayıklama durumu olmuyor.Eline sağlık görselin de çok güzel çok iştah açıcı görünüyor canım...

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...