2 Haziran 2016 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR...Garnitürlü

Bizim evin mutfağı annemize aitti ve yemek pişirirken ayak altında dolaşmamıza tahammülü yoktu. Annemiz, yemek pişirmesini kimden ve nasıl öğrenmiş bilmiyorum ama kendine ait özel bilgilere ve yemek zevkine sahipti. Herhangi bir et yemeğine ilave edilecek sebzelerin çeşidi onun için belliydi ve yemeklerinde en ufak bir farklılık olmazdı. Keza, zeytinyağlıların da pişirme tekniği ve ilave edilecek sebzeleri değişmezdi. Örnek vermek gerekirse, Zeytinyağlı Enginar yemeği tüm malzeme çiğden konularak pişirilir ve garnitürü de mutlaka iç bakla olurdu.


Annem yaşlandıkça ve bazı rahatsızlıklarından dolayı gücü azalınca, yavaş yavaş mutfakla ilişiğini kesti ama o üzülmesin diye her yemeği ona sorarak pişirdim. Yeni tarifler her zaman için ilgimi çekmiştir ve denerim ama anne yemeği diye de bir gerçek var. Annemin yemekleri, pişirme usulleri bakımından sağlıklı olduğu kadar lezzetleri de yerindedir. Damak tadımızı şekillendiren anne yemekleri hiçbir zaman unutulmuyor.

Bu yıl da her zaman ki gibi "eski ağıza yeni taam" diyerek başladım yeni çıkan sebzeleri bir bir pişirmeye. Sıra enginara gelince yine annemin usulü iç baklalı pişirdim ve lezzetine doyamadık ama ne kadar lezzetli olursa olsun bir zaman sonra tekrar tekrar aynı yemeği yemek bıkkınlık veriyor. Sağlıklı beslenme adına hem de çok sevdiğimiz enginara soframızda daha fazla yer vermek için değişik tariflere ihtiyaç oluyor.


Dikkat ettiyseniz bilirsiniz, lokantalarda Zeytinyağlı Enginar'ı sadece garnitürlü olarak servis ederler, lokantalarda iç baklalı olanını hiç görmedim. Baklalı enginardan usanınca ben de bu defa lokanta usulü pişirmek istedim. İç baklayla pişirilenin yeri ayrı ama garnitürlüsü de hiç fena olmadı. Semt pazarından satın aldığım enginarlar da Bayrampaşa olunca bizim lokanta usulü Zeytinyağlı Enginar'ımızın tadına doyamadık vesselam.

Kış bitip de Mart ayı girdiğinde sırasıyla Kıbrıs'dan, Nisan ayından itibaren İzmir'den gelen enginarlarla mevsimi erken açanlar enginarın yemeklerinden bıkmış olabilirler. Ancak, Mayıs ayından itibaren Temmuza kadar devam eden Bayrampaşa Enginar'ını hiç pişirmeden olmaz. Marmara Bölgesinin tüm memlekete nam salmış Bayrampaşa Enginar'ının lezzeti bir başkadır.

Şimdiden afiyet olsun.



Zeytinyağlı, Garnitürlü Enginar

Malzemeler;

6 adet Enginar
1 adet Soğan
1 adet Patates
1 adet Havuç
Yarım bardak Bezelye
2 bardak Su
1 bardaktan 2 parmak eksik Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Tuz,
1 tatlı kaşığı Toz Şeker
Dereotu

Yapılışı;

1.  Patates ve havuç küp doğranır, bezelyelerle beraber tencerenin dibine yayılır.
2.  Garnitürün üzerine enginarlar yerleştirilir. Tuzu ve şekeri serpilir.
3.  Soğan dörde bölünür, enginarların aralarındaki boşluklara yerleştirilir. Suyu verilir.
4.  Zeytinyağı da ilave edildikten sonra porselen tabak enginarların üzerine kapatılır.
5.  Tencerenin kapağı da kapatıldıktan sonra orta ateşe oturtulur.
6.  Kaynama başlayınca, ateş kısılır.
7.  Ağır ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.
8.  Yağına kalan yemeğimiz ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
9.  Servis tabağına önce enginarlar alınır. Üzerlerine garnitür paylaştırılır ve ince kıyılmış dereotu            serpilir.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...