10 Mart 2015 Salı

YAŞAR KEMAL...Kapitalizm'in ne vatanı vardır ne de milliyeti...

Kapitalizm, beynelmilel bir soyguncu şebekesidir. Kapitalizmin ne vatanı vardır, ne de milliyeti. Kapitalizm, kendisine karşı direnen her gücü yok etmek zorundadır. Beynelmilel bir soygun şebekesi olan kapitalizm, asliyeti, kuruluşu, varoluşu, özü, temeli itibariyle hiçbir zaman milliyetçi olamaz. Somut bir örnek versem daha iyi ederim: Türkiyeyi ele alalım, Türkiye’deki kapitalistleri… 




Türkiye'deki kapitalistlerin menfaatleri dünya kapitalistlerinin menfaatleriyle birliktir. Türk halkının da men-faatleriyle taban tabana zıttır. Şöyle ki, işlenmiş madde getirir Türkiye'ye dışarıdan Türk kapitalisti. Bu işlenmiş maddeyi Türk halkına satar. Yüzdesini alır sattığı malın, gerisini Avrupa'daki, Amerika'daki ağasına gönderir. Türk halkı onun için sömürülecek topluluktur. 


Onun için, Türk halkı başka hiçbir değer ifade etmez. O, kendisine işlenmiş madde veren ağasına hayrandır. Kendi halkı ise onun gözünde sömürülmeye lâyık bir köleler topluluğudur. Kendi halkının köleliği sürüp gitsin diye, kapitalist efendileriyle işbirliği yapar. 

Politik işbirliği. Dünyadaki sömürücülüğe karşı koyan güçlere karşı ağasıyla işbirliği yapar. Memlekette büyük endüstrinin kurulmaması için var gücünü harcar. Halkın gözü açılmasın da olanı biteni göremesin diye elinden geleni yapar. Dini eline alır, ondan faydalanır. Milliyetçilik kavramını, din kavramını yozlaştırır. Gelenek, tarih kavramını yozlaştırır. Ya emrine alır, emrine alamazsa yozlaştırır. 


Yaşar Kemal 


Alıntı







6 yorum:

  1. Of yaaa off.. evet aynen öyle. Kapitalizm konusunda söyledikleri..aynen katılıyorum.
    Böyle doğrular söyleyen bu adam nasıl 'gerillaya terörist dedik' hale geldi bir bunu anlamıyorum...
    Hayatın çelişkileri herhalde..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. 'gerillaya terörist dedik' mevzusunu Yaşar Kemal'in yukarıda belirtiği fikirler doğrultusunda tekrar değerlendirmekte fayda var. Kapitalist devletin kavram ve olgular üzerindeki manipülasyonunu, beyinlerimize işlenen millliyetçi ve dinsel ön yargıları göz önünde bulundurmak gerekir diye düşünüyorum. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla kusura bakmayın da sözlerinizden bir şey anlamadım.
      Gerillaya terörist dedik demek 'gerilla terörist değildir' demek anlamına gelir. Cümle bir eleştiri cümlesi, gerillaya terörist diyenleri doğru bulmuyor, onlar terörist değil diyor. Ne kadar eğseniz, bükseniz de adam dobra dobra demiş diyeceğini. Başka türlü değerlendirince başka türlü bir anlam mı çıkacak? Saygılar.

      Sil
  3. Paylaşım için teşekkürler...
    harika söylemiş Yaşar amcamız. ruhu şad olsun...

    YanıtlaSil
  4. Büyük usta ne güzel anlatmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Cem. Yaşar Kemal ne anlatırsa güzel anlatırdı.

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...