21 Şubat 2015 Cumartesi

DİL PEYNİRLİ BÖREK...Bir Kere Denemek Gerek...

Bildim bileli, evimizde pişen börekler beyaz peynirlidir. Çünkü, mutfak yetkilisi olarak annemiz peynirli börek sever. Kıymalı börek yaptığı da olurdu. Annemin kıymalı böreği, hamurunu kendi tuttuğu, içi çiğ kıymayla hazırlanmış yağda kızartılan çiğ börekti. Çocukluk, gençlik yıllarımızın fütursuzluğu ile çiğ börekleri sıcak sıcak afiyetle yerken sayısını saymak hiç aklımıza gelmezdi. Babam börekten aldığı ilk lokmadan sonra eğer börek istediği gibi olmuşsa "Hanım! harcını da esirgememişsin" der ve hiç zaman kaybetmeden önündeki börek dolu tabağına mutlu bir yüz ifadesiyle dönerdi.




Rahmetli babam ciddi bir adamdı ama aynı zamanda çok da hoşsohbetti. Dostlarıyla birarada iken anlatır, güldürür etrafındakileri neşeye boğardı. Ama bana sorarsanız babamın en neşeli hali, iyi pişirilmiş sevdiği bir yemeği yerken ortaya çıkardı. Yüzünde beliren ve yemek boyunca silinmeyen o mutlu ve keyifli ifade bugün bile aklımda.

Büyüdükçe misafir olduğumuz evlerde ikram edilen ıspanaklı, kabaklı, hele mercimekli böreğe ne çok şaşırmıştım. Ispanaklı böreği sevdim ama her zaman ilk tercihim peynirli börek oldu. Böreklerde kullanılacak en uygun peynir, beyaz peynirdir. Rendelediğiniz veya çatalla ezdiğiniz tam yağlı sert beyaz peynirle ince kıyılmış maydanozu harmanladığımız börek içi bir yumurta ilavesiyle daha da lezzetli olur.




Ancak, misafir geleceği zaman kendi tercihlerimizden ziyade değişik tarifleri uygulamayı severim. Bu hafta başında yemeğe gelecek misafirlerimiz için çeşit olsun diye menüye börek de ilave etmek istedim ama hem yemek sofrasına uygun sadelikte, hem de elimi oyalamayacak kolaylıkta olmalıydı.




Arayan bulurmuş. Çok yıllar önce Sofra Dergisinin ilk sayılarından birinde yayımlanan ve o günlerde denediğim böreği tekrar yapmaya karar verdim. Zaman, zemin de müsait olunca fotoğraflayıp, paylaşmam mümkün oldu.




Böreğimiz gerçekten el oyalamayan, tepsiye döşemesi oldukça basit bir tarif. Borcam'ın ufak tepsisine iki yufka ile hazırladım. Fotoğraflardan da anlaşıldığı gibi böreğin yapılışı gayet kolay ama biz yine de adet yerini bulsun diye tarifini yazalım.


DİL PEYNİRLİ BÖREK

MALZEME:

2 ADET YUFKA
3 ADET YUMURTA
YARIM LİTRE SÜT
DİL PEYNİRİ

YAPILIŞI:

YUFKALAR ÜSTÜSTE KONUR VE SEKİZE BÖLÜNÜR
TOPLAM ONALTI ÜÇGEN ELDE EDİLİR.
DİL PEYNİRLERİ YARIMŞAR SANTİM KALINLIĞINDA DİLİMLENİR.
ÜÇGEN YUFKALAR BİRER DİLİM PEYNİRLE RULO SARILIR
BORCAM KÜÇÜK BOY YUVARLAK TEPSİNİN KENARLARINDAN BAŞLANARAK ORTAYA DOĞRU DÖŞENİR
YUMURTALAR ÇIRPILIR, SÜTLE KARIŞTIRILIR
YUMURTALI SÜT KARIŞIMI BÖREĞİN ÜZERİNE GEZDİRİLİR
ÜZERİNE SUSAM SERPİLİR
ORTA SICAKLIKTA ÜZERİ KIZARANA KADAR PİŞİRİLİR.
PİŞEN BÖREK HEMEN FIRINDAN ÇIKARILIR VE SOĞUMAYA BIRAKILIR.

AFİYET OLSUN!






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...