22 Nisan 2014 Salı

PORTAKALLI KEK...Portakal Kokulu, Yumuşacık...

Son kalan portakallar dedik, reçelini kaynattık. Canımız tatlı çekti dedik muhallebinin üzerine sosunu yaptık. Daha nesi kaldı diye düşünürken son defa portakallı kek pişirmeye karar verdim. Son defa diyorum zira bu kış pişirdiğim kekin haddi hesabı yok. Öğleden önce kahveyle birlikte ara öğün olarak veya bilhassa ikindi çaylarının yanına bir dilim kek yakışıyor. Değişik malzemelerle, değişik lezzette kek pişirmek gerçekten çok hoşuma gidiyor ve severek yapıyorum ama bir de bıkkınlık denilen bir gerçek var.




Kış bitti, günler uzadı güneş her gün olmasa da yüzünü gösteriyor, yani bahar geldi. Kış mevsimi boyunca düzenli yaptığım bir çok şey de benim için bitti. Yeni gelen mevsimle beraber yeni şeyler yapma zamanı. Son defa olarak pişirmeye karar verdiğim Portakallı Kek, yumuşacık bir kek. Öyle yumuşak ki; kek hamurunun tam olarak pişmediğini zannediyorsunuz. İlk gün bu yumuşaklık pek hoşuma gitmedi ama bir gün dinlendikten sonra ertesi gün tadına baktığımda kek bambaşkaydı.

Bazen sabır gerekiyor. Düşünmeden, beklemeden, sıcağı sıcağına verilen kararlar çoğunlukla yanlış oluyor zaten. Sonu hüsran olan kararlarımızı düşünürsek acele ettiğimizi, sabırsız davrandığımızı ve adeta rüzgarda savrulan bir yaprak gibi olaylara kendimizi kaptırdığımızı hatırlarız.




Eğer alabilirsek hayatın her anında dersler var. Bizim portakal kokulu, portakal renkli yumuşacık Portakallı Kek'miz de bize sabretmeyi hatırlattı.




Afiyet olsun!



PORTAKALLI KEK:

MALZEMELER:

3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı (yarıyarıya portakal suyu+sıvıyağ)
1 portakalın rendesi
1 kutu krema veya aynı miktar süzme yoğurt
1 kabartma tozu
2,5 su bardağı un

YAPILIŞI:

Yumurtalar, şeker ve portakal kabuğu rendesi (rendenin en ince yerinde rendelenmiş) hep beraber beyazlaşana kadar önce yavaş, sonra hızlı devirde çırpılır.
Portakal suyu ve sıvıyağ karışımı ile bir kutu krema yumurtaların üzerine ilave edilir.
Birlikte tekrar çırpılır.
Un ve kabartma tozu elenir, hamura ilave edilir. Bu defa elle çırpılır.
Kek hamuru, yağlanıp, toz şeker serpilmiş tepsiye dökülür ve fırına konur.
Üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Not: Mümkünse bir gün dinlenmeye bırakılır.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...