19 Nisan 2014 Cumartesi

PATATES SALATASI...Hardal Soslu...

Patatesi sevmeyen var mı?


Belki de vardır,  hiç bilemeyiz. Bizim için çok lezzetli olan bir çok yiyeceği bırakın sevmek, tabağında görmeye tahammül edemeyenler vardır. Et yemeyen çok insan olduğu gibi et sevip de sebzeyi yemekten saymayanlar da var. Sofrada çeşit çeşit mezeler isteyenlerin yanında menüdeki etli kurufasulyeyi gördükten sonra başka bir şey aramayan insanlar olduğu gibi. Dolayısıyla, damak tadı kişiye özel ve kendi zevkimize göre donattığımız sofralarımıza iltifat beklemek ne kadar doğrudur, düşünmek lazım!

Dört çeşit -temel- tad duyumuz var. Acı-tatlı-ekşi-tuzlu. Bu tadları ağzımızda, dilimiz ve damağımız sayesinde algılayabiliyoruz. Bu tad duyuları hepimizde var ama tüm tatları aynı derecede sevmiyoruz. Kimi insan acı sever, en acıyı arar. Kimi insan tatlısız duramaz, hiçbir şey bulamasa yoğurda reçel katar. Kimi insan salata olmazsa sofraya oturmaz, salatasını bol sirkeli, bol limonlu ister. Kimi insan tuzluyu o kadar çok sever ki; yemeğinin tadına bakmadan eline tuzluğu alır.


Geç kahvaltı ve öğle yemeği karışımı çay soframız için ikinci bir salata çeşidi olarak patates salatası hazırladım ama tüm patates severlere hitap edeceğini düşünmüyorum. Çünkü, bu salata bildiğimiz soğanlı ve bol ekşili patates salatası değil. Bu salatayı, çiğ soğan sevmeyenler için alternatif olarak hazırladım. Çay sofrasını daha bir rafine ve olabildiğince az kokulu seviyorum ama ikram saati olarak denk düştüğü için soframız Brunch sofrasına benziyor. Aslında, klasik ikindi çayının yanına sadece pastahane ürünlerini yakıştırırım.


Hardal soslu salatanın yapılışı özel bir tarif gerektirmez. Herkes kendi damak zevkine göre malzemesini ayarlayacaktır. Salata soslarında zeytinyağ ve ekşilik diyebileceğimiz, sirke, limon ve diğer yöresel ekşi malzemeleri sosun temel taşlarıdır. Bu malzemelere katılacak diğer bir-iki malzeme ile farklı soslar elde ediliyor. Böyle olmakla beraber salatamız için yine de bir reçete çıkarmaya değer diye düşünüyorum.

Afiyet olsun!

Hardal Soslu Patates Salatası:

1 kilo orta boy Patates.
2 adet Kornişon turşu
Bir tutam Maydanoz
1 tatlı kaşığı Kuru Nane

Sosu:
1 yemek kaşığı Hardal
2 yemek kaşığı Mayonez veya zeytinyağ
Sirke
Limon
Tuz

Yapılışı:

Patatesler haşlanır, kabukları soyulur, küp doğranır.
Kornişonlar küp doğranır.
Maydanoz çok ince kıyılır. Kuru nane de ilave edilerek tüm malzeme derin bir kapta karıştırılır.
Başka bir kasede hardal, zeytinyağ,sirke, limon ve tuz koyuca bir kıvam alıncaya kadar çırpılır.
Patatesler hardallı sos ile iyice bir karıştırılır.
Servis tabağına, ince doğranmış kıvırcık salata yayılır.
En üste de hardallı sos ile iyice harmanlanmış patates salatası muntazam bir şekilde yayılır.
Üzerine bir parça kırmızı pul biber süs olarak serpilir.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...