14 Aralık 2013 Cumartesi

KABAK TATLISI...Sonbahara Yakışan Tatlı...

Bu yıl da sonbahar mevsiminin gelişiyle birlikte tatlı kabakları tezgâhlardaki yerlerini aldılar. Adetim olduğu üzere pazarı boydan boya yürüdüğüm için kabak tezgâhlarını tek tek uzaktan da olsa seyrettim. Satıcıların hepsi kendi mallarını ballandıra ballandıra övüyorlardı. Satıcılar müşterileri çekmek için tezgâhtaki kabaklarına övgüler düzebilirler ama tatlıyı pişiren biziz ve netice kötü olunca da üzülen biz oluyoruz. 



Geçtiğimiz yıl bazı kötü deneyimlerim olduğu için bu sene işi şansa bırakmak istemedim. Bunun için de Google'da ufak bir gezintiye çıktım ve birtakım bilgiler derledim. Tatlı kabakları bir çok adla anılıyorlar. Bal kabağı, Kestane kabağı ve Tatlı kabağı. Hiçbir şey bilmiyorsanız Kestane kabağı diye satılan kabağı satın alabilirsiniz. Kestane kabağı, tatlı olarak en iyi neticeyi veren kabak çeşidi. Tabii bunun için satıcınıza güveniyor olmanız gerekiyor.

Gelelim, derlediğim diğer önemli bilgilere; bazı çiftçiler, kabaklarını tam olgunlaşmadan, tarladan erken koparıp, pazarlara gönderirlermiş. Olgunlaşmamış, yani gelişimini tamamlamamış kabaklar ise pişerken suyunu çekmez bilakis su koyverir, piştiği zaman da lifli olurlarmış. Bu kabaklar pişiren için bir kabustur. Kabağın saldığı suyu çektirinceye kadar kaynatırsınız ama bu defa da çok kaynattığınız için şekerin karamelize olma tehlikesi vardır. Her şeye rağmen pişirip, ortaya çıkardınız diyelim bu sefer de liflenen kabak tatlısını pişiren dahil hiç kimse yiyemeyecektir.



Demek ki; kabak alırken tam olgunlaşmadan tarladan koparılmış kabaklardan uzak duracağız. Bunu anlamak için de yanımızda bulunduracağımız toplu iğneyi kabağın kabuğuna batıracağız. İğnenin batmaması, battı ise çıkmaması lazım. Çünkü, tarlada olgunlaşmış kabağın kabuğu sert olurmuş. Yanınızda iğne yoksa bu iş için tırnağınızı da kullanabilirsiniz. Soyulmuş, dilimlenmiş hazır paketlerdeki kabakları anlamak için de renginin koyu olması geçerli bir ipucuymuş. 



İyi bir kabak tatlısında olmazsa olmaz kabağın doğru seçimi başarıyla tamamlanmışsa pişirme şekilleri sadece teferruattır. En yaygın olan şekliyle tarifini vereyim.


Malzeme:

2 kg. kabak
3 su bardağı toz şeker

Yapılışı:

Soyulmuş, dilimlenmiş kabaklar iyice yıkanır.
Pişeceği tencereye sırasıyla kabak dilimleri yerleştirilir ve şekeri dökülür.
Bir gece bekletilen kabakların ertesi günü su salmış olduğunu göreceksiniz. 
Kabaklar yumuşayıncaya kadar orta ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak pişirilir.
Yumuşayan kabaklar kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.
Tenceresinde soğuduktan sonra servis tabağına alınır.
İri dövülmüş ceviz ile süslenir.

Afiyet olsun!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...