21 Ekim 2013 Pazartesi

SÜTLÜ TATLI...Siyah-Beyaz...İki Katlı!

Yaz aylarını geçirdiğimiz tatil beldesi aslında köyün sahili. Tüm eski medeniyetlerde olduğu gibi köy denizden gelebilecek saldırılara karşı tepede kurulmuş. Hem bizim köy, hem de uzak yakın diğer köylerde, hububatın yanısıra sebze ve bazı meyveler ile kavun-karpuz da yetiştiriyorlar. İlk yıllarda az olan sebze üretimini zaman içerisinde arttırdılar. Yaz sonuna kadar taze yerli sebze bulabiliyoruz. 



Yaz boyunca taze taze tükettiğimiz bir diğer ürün de süt. Köylüler, çiftçiliğin yanısıra hayvancılık da yapıyorlar. Yaz aylarında bu sayfalarda paylaştığım Süt Reçeli ve Evde Yoğurt Mayala başlıklı yazılarımda da belirttiğim gibi bu tarifleri denemek için yaz mevsimini beklemiştim. Yine, yazılarımdan hatırlayacaksınız, Su muhallebisi, Keşkül ve Güllaç da yapmıştım. Su Muhallebisinin merasimli servisini sevdiğim için defalarca pişirdim ve komşularıma ikram ettim ama Su Muhallebisini ilk defa görüyor olmalarına çok şaşırdım.



Ancak, bütün bu tatlı muhabbeti yaz başında geçerlidir. Yaz ilerledikçe, sıcaklar arttıkça ve olgunlaşan kayısılar, incirler, üzümler, kavun ve karpuz birer birer ortaya çıktıkça ben sütü de sütlü tatlıları da unutur giderim. Yazının sonuna geldiğim şu anda yine unutup gitmeden evvel bu yaz bir kaç defa pişirdiğim eski bir tarif olan sütlü, kakao soslu tatlı tarifini hemen vereyim.



1 lt. sütü 2,5 kahve fincanı un ve bir su bardağı toz şeker ile kaynatıyoruz, bir kaç taşım kaynadıktan sonra ocaktan alıyoruz ve bir kaşık tereyağ ilave ederek 10 dakika kadar hızlı bir şekilde mikserle karıştırıyoruz. Ve tepsiye döküyoruz. Aynı tencerede 1 kahve fincanı toz şeker ile 1 paket kakao'yu kardıktan sonra 1 su bardağı süt ilavesi ile pişiriyoruz. Bir kaç taşım kaynayıp, kıvam alan kakaolu sosu muhallebinin üzerini tamamen kapatacak şekilde döküyoruz. 


Tatlımız oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırıyoruz. Daha sonra, çikolatalı dondurma niyetiyle, besleyici olduğu için gönül rahatlığıyla yiyebilir ve sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun...




7 yorum:

  1. Ahhh evet çoğu kimse su muhallebesini bilmiyorlar.Annem sık sık yapardı eskiler de kalan bir lezzet umarım zaman için de unutulmaz.Sebzelerin tazeliği ah Görele günleri aklıma geldi sütler tazecikti ne güzel di.Tatlı harika güzel ellerinize sağlık olsun afiyetle yiyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Vişnap, sayılı gün. Yaz günleri geçti, gitti. Marketteki sebzelere bakıp, hesap yapmaya çalışıyorum ama içinden çıkamıyorum. Yazın yediğimiz tazelikte ürün bulmamız imkansız. Sevgiler...

      Sil
  2. Sevgili Selda, ziyaretin beni mutlu etti. Bıraktığın sevgileri aldım, kabul ettim :) teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Rabia Hanım;
    Nasılsınız? Su muhallebisi çok uzun zamandır yapmayı istediğim ama bir türlü yapamadığım bir tatlı, sizinki ni deneyeceğim. Ellerinize sağlık...
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık. Rabia hanım hem pratik hemde leziz bir tatlı olmuş.Kaldıysa bir dilim rica etsem :)sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize emeğinize sağlık. Gerçekten de süper görünüyor. Ben evde uğraşmıyor bu şekilde aklıma sütlü tatlı geldikçe tatbak’a koşuyor. Oranın tatlıları tek kelime ile enfes. :)

    YanıtlaSil
  6. Konu başlığınız güzel olmuş sütlü tatlı siyah beyaz iki katlı Kafiyeli :)
    Süper bir lezzet tşk

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...