2 Ekim 2013 Çarşamba

BOŞ EV...Kim Ki-duk...Natacha Atlas

Gazetemde okuduğum habere göre, Eylül ayının ortalarında İstanbul'da düzenlenen Türk-Kore Film Haftası nedeniyle iki ülke sinemasına ait filmler hafta boyunca bir kaç salonda gösterime girecekti. Zaten, tüm şehirde her bir köşede türlü çeşitli etkinlikler yapılıyor. Biri bitmeden, diğeri başlıyor ama tercihini yapıp, gitmeye karar verip, programını ayarlamadığın sürece hiçbirine katılamazsın! ... Çünkü, burası İstanbul! burası Büyükşehir!



Katılamadığım bir festivalden bahsetmenin biraz garip göründüğünü biliyorum. Ancak, bu etkinlik haberi vesilesiyle yıllar önce seyredip, çok beğendiğim bir filmi hatırladım. Filmin yönetmeni dünyaca ünlü Kim Ki-duk'un ismini haberde okuyunca etkinliğe katılamadığım için gerçekten çok üzüldüm. Gerçi gala gecesine zaten katılamazdım ama açılışa katılmak için geleceği bildirilen yönetmenin İstanbul'da oldugunu bilmek bile beni heyecanlandırdı. 

Film eleştirisi yapacak bir misyona sahip değilim ama bir sinemasever olarak diyebilirim ki; bu güne kadar seyrettiğim filmlerden bu gün hâlâ unutamadığım bir kaç film varsa bunlardan biri de Kim Ki-duk'un Boş Evi'dir.





Boş Ev (Bin Jip), sahipleri tatilde olan boş evlere girip, bir süreliğine yerleşen, hatta bu evlerde ufak tefek tamirat işlerini de yapan bir gencin girdiği son evde güzel ev sahibesi ile yaşadığı gerçeküstü denilebilecek fantastik bir aşk hikayesi. 

Filmde diyalog yok denecek kadar az. Adeta sessiz sinema filmi seyreder gibi tüm dikkatimle herhangi bir ayrıntıyı kaçırma korkusuyla pür dikkat seyrettiğim film de oyuncuların başarılı oyunculukları ve filmin müziği sayesinde kelimelerin anlamsız geleceği de kesin. Aslen Mısırlı olan Belçika'lı şarkıcı Natacha Atlas'ın söylediği Gafsa isimli şarkı ile filmdeki genç kadının çıkar yol bulamadığı mutsuz hayatını adeta kendi içinizde hissediyor, tüm duygularıyla adeta yaşıyorsunuz. 





Sizi videoyla başbaşa bırakıyorum. Müziği dinlerken sevdiklerinizi, bilhassa ayrı düştüklerinizi hatırlayın. Bunun hepimize iyi gelecegini düşünüyorum. En azından bu gün elimizde olanların kıymetini anlayıp, değerlerini bilebiliriz belki ...





8 yorum:

  1. Etkinliği kaçırmana üzüldüm.Ama ön fikir olması açısından güzel bir post olmus :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, Büşra hanım! beğendiğinize sevindim :)

      Sil
  2. Doğru söylüyorsunuz İstanbul öyle bir şehir ki her köşesinde hergün bir etkinlik ama bunu çok iyi organize eden özellikle genç bir kesim var. Sinema günlerinde bir Kore filmine gitmiştim bu sene ama şu an ne ismi ne de konusu aklımda. Bu güzel paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim gençliğimde sanat etkinlikleri yok değildi ama sayıca azdı. Sinema alanında bir etkinlikse eğer İstanbul'da Sinematek diye yer vardı duyardık ama gitmişliğim yok, Herkese açık mıydı onuda bilmiyorum. Dünya sinemasını çok geriden takip ederdik. Avrupa'da Amerika'da çevrilen filmleri gazete ve mecmualardan öğrenirdik ve yıllar sonra memleketimize geleceğini bilir, beklerdik. Bu günün gençliği çok şanslı...

      Sil
  3. kore filmleri hiç izlemedim ama kore yapımı bir anime dizim var Raiba hanımcım 175 bölüm olduğu için hala bitiremedim bir takılınca bırakamıyorsunda o kadarda keyifli sizede animetürk.com sitesini önerebilirim eğer seviyorsanız fakat boş ev'i sizin için izleyeceğim önümüzdeki hafta sonu, sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüp, deneyip sevdiğimiz her hangi bir şeyi burada paylaşmamız normal de herkesin beğeneceğini düşünmek de hiç doğru değil. Boş Evi hatırım için izleyeceğinizi okuyunca bunları düşündüm.
      Sevgilerimle...

      Sil
  4. Film tanıdık geldi ama izlemedim sanırım:)Aklımda kalsın bu film.İzlerim,sağol:)

    YanıtlaSil
  5. İzlemedim filmi önerini dikkate alacağım canımm.İnşaAllah nasip olurda izlerim,sevgilerimle.

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...