7 Nisan 2013 Pazar

MERCİMEK KÖFTESİ...Kısırın Küçük Kardeşi...

Uzun yaz günlerinin ikindi saatlerindeki çay sofralarına pek yakıştırdığım Kısır'ı Prof.Dr. Canan Efendigil Karatay hocanın tavsiyesi üzerine kış aylarında da çay sofralarımıza dahil ettik. Kısır için gerekli ana malzeme ince bulgur ve salçalar mutfağımızda her daim bulunur ama kısırın olmazsa olmazları olan yeşillikler için markete veya pazara gitmekten başka çare yoktur. Sırf bu nedenle kısır yapmaktan çok kere vazgeçtiğim olmuştur. 



Zira, yeşillikler için haftalık semt pazarlarına gitmek veyahut marketlerin yeni ürün geldiği günleri denk düşürmek gerekiyor. Çünkü, her ne yemek yaparsak yapalım iyi bir sonuç almak için malzemelerin taze ve kaliteli olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Bilhassa, yeşilliklerin taptaze olması çok önemli. Çünkü, yeşillik ne kadar iyi koşullarda saklansa da vitamin değerleri düşüyor. Pazardan aldığım yeşillikleri bazen tazeyken tüketip, bitiriyoruz ama çoğu zaman da ziyan oluyor. Bu nedenle ikidir Kısır ziyafetinden artakalan yeşillikler bilhassa taze soğanlar ziyan olmasın diye Mercimek Köftesi yapıyorum.

Kısır'dan kalan yeşillikleri kullanmak için hazırladığım Mercimek Köftesi'ni, ağabeyinin küçülmüş, eski kıyafetlerini giyen küçük kardeşe benzettiğim için Mercimek Köftesi'ne Kısır'ın küçük kardeşi adını verdim.




Kısır'ı sevdiğinizi yazmıştınız, bakalım küçük kardeş Mercimek Köftesi'ni de seviyor musunuz?




MERCİMEK KÖFTESİ:

Malzemeler;
1 su bardağı Kırmızı Mercimek
1 su bardağı Köftelik Bulgur
2 su bardağı Su
1 adet orta boy kuru Soğan
1 yemek kaşığı Biber Salçası
1 yemek kaşığı Domates Salçası
4 yemek kaşığı Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Karabiber
1 tatlı kaşığı toz Kişniş
1 yemek kaşığı Pul Biber
1 çay kaşığı Kimyon
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
4-5 adet taze Soğan
Yarım demet Maydanoz
Yarım demet Dereotu
Yarım demet taze Nane
Tuz

YAPILIŞI:

Kırmızı mercimek bir kaç su yıkadıktan sonra iki bardak su ile kısık ateşte pişirilir. 

Suyunu çektiği anda ateşi kapatılıp, bulgur eklenip demlenmeye bırakılır. 

Bir tavada kuru soğanlar zeytinyağında kavrulur, salçaları ilave edilir. 

Salçalarla bir iki dakika daha kavurduktan sonra ılınmış, demlenmiş olan mercimekle buluşturulur. 

Tüm baharatlarla karıştırdıktan sonra hafif hafif elle yoğurulur. 

Yeşillikler ince doğranır ve ilave edilir. 

En son (isteğe bağlı) cevizler de ilave edildikten sonra  köfte şeklinde içine kıvırcık yaprakları serilmiş servis tabağına yerleştirilirler.

Afiyet olsun!





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...