16 Mart 2013 Cumartesi

KUMRULAR...Sardunyalarımı Feda Edemem!!!

Mutfak balkonu demirlerinde asılı saksılıkta uzunca bir saksının içinde bir kaç kök sardunyam var. İlkbaharın müjdecileri cemreler düşmeye başlayınca kışın don tehlikesine karşı naylon poşetle korumaya aldığım sardunyaların toprağını tazeledim kabarttım suyunu verdim. Aylardır havasız susuz kalan sardunyalar bol hava alıp, suya doyunca hiç vakit kaybetmeden yemyeşil taze yapraklarla donandılar. Kısa bir süre sonra da yaprakların arasından tomurcukları boy gösterdi. Anlayacağınız, balkonumuza bahar geldi.


Günlerden bir gün sardunyaların yaprakları arasında irice bir kumrunun yattığını gördüm. Telaşla cama yaklaştığımda havalanıverdi. Kumrucuk biraz topluca olduğu için yapraklar ezilmiş ve yırtılmıştı. Mevsim bahar, çiçekler tomurcuklanıyor da kumrular boş duracak değiller ya! Anlaşılan, kuluçkaya yatacak dişi kumru uygun bir yuva arayışında ve bizim saksıda karar kılmış. 



Sardunyaların tomurcuklarını korumak istediğim için mutfağa daha sık gitmeye başladım ve gördüklerim karşısında şaşkınlıklar içerisindeyim. Bizim kumru hanım, eşini de alıp gelmiş panjur demirlerine konmuşlar. Kuluçkaya yatmak üzere seçtiği yere ilgiyle bakıyorlardı. İnanın bana kiralayacağı evi inceleyen insanlardan hiç farkları yoktu. 



İnsanoğlu, işinde-gücünde hayat mücadelesi verirken, doğada da başka türlü bir mücadele var. Kendi türünü devam ettirmek için üremek ve çoğalmak. Ancak, ben onlar gibi düşünmüyordum. Kumru çiftin, kanatlarının yardımı ile başka yuvaları arayıp bulma şansları olduğu için elsiz-ayaksız aciz sardunyalarımı korumayı tercih ettim. Saksıya konmalarını engelleyecek önlemler aldım. Kıpkırmızı çiçekleriyle yaz günlerimi şenlendirecek sardunyalar, yapraklarını ezen kumruyu unuttu da bir kaç gündür yeni sürgünler bile verdi. 

Öğrendiğime göre, genellikle iki adet yumurtanın üzerinde nöbetleşerek sabahları erkek, geceleri dişi kumrunun kuluçkaya yatmasıyla ve ortalama 21 günde yavrular yumurtalarından çıkıyorlarmış. O iki yavruya ben ev sahipliği yapamadım ama anne-baba kumruların bir fotoğrafından pastel boya ile tablolarını yaptım. 

Sardunyalarıma, uzun yaz günlerinde belki de bu kumru çiftin hikayesini anlatırım. 




8 yorum:

  1. Kumrulara hastayım çok temiz varlıklar geçen bir arkadaşın ofis telefonuna yumurtlamışlar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah!benimkiler de inşaallah uygun bir yer bulup, kuluçkaya yatmışlardır :))

      Sil
  2. Doğadaki her canlı bir yuva kurma,üreme vede yaşama telaşında değil mi?
    Sardunyalar ise en sevdiğim çiçekler arasındadır,o mayhoş ıtırlı kokularına bayılırım.
    Ayrıca sizi de kutluyorum.Kumruları harika çizmişsiniz.Ellerinize ve emeklerinize sağlık canım:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de ne telaş ama şehir hayatında bunları farketmek zor oluyor. Biz de ancak, bir-iki çiçek ve kuşla baharı karşılıyoruz. Pastelimi beğendiğinize sevindim, teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Ay canım benim rabbim nelere kadir
    yuva aramışlar yerlerini bulmuşlar çok güzel:))

    YanıtlaSil
  4. bence büyük şans ,çiçeklerini beğenmişler,sen yine de ara sıra bak,inadı inat ,anlamazsın büyük anne olursun .Resmin ise harika,ellerin dert görmesin .Neşeli hafta diliyorum bugün herkese ,çok şükür şu ana kadar gerçekten nereye baksam içim kıpır,kıpır .

    YanıtlaSil
  5. Hem sardunyaları hem de kumruları çok severim.Bir keresinde de bizim banyo camına yuva yapmaya çalışmışlardı yuvalarını yapsınlar diye camını hiç açmamıştım ama rüzgardan bir türlü yapamamışlardı kumrucuklar yuvalarını rüzgar çalı çırpılarını hep uçurunca gittiler bir gün daha da gelmedi yağlı boya kumru resmin çok güzel olmuş emeklerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Kumrularda o bahar havasindaki balkonunuzdan yararlanmak istemisler.Resminiz cok guzel olmus elinize saglik...

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...