24 Şubat 2013 Pazar

PİLELİ BÖREK...Annem İstedi Pileli Börek Yaptım...

Benim annem, nev'i şahsına münhasır bir kadındır. Çocukları olarak bizim bile zaman zaman şaşırdığımız halleri ve düşünceleri vardır. Aile ve akrabalar onun için çok önemlidir. Yıllar içinde sevdiği, iyi anlaştığı çok komşusu, arkadaşı da oldu ama O, her ilişkisinde mesafesini korudu. Komşusunun kapısını çalar, halini-hatırını sorar ve davet edilirse içeri de girer ama komşuluk ilişkilerinde bir ihtiyaç için komşusunun kapısına gittiğini görmedim ve bilmem. 




Alış-veriş için dışarı çıkarken -kendi başına dışarı çıktığı yıllar çok geride kaldı- herhangi bir ihtiyacı veya canının çektiği bir şey olup, olmadığını sorduğumda çok nadir olarak bazı siparişler verir. Aşırı istekleri olmayan annem, geçen haftalarda bir gün aniden,
-Senin bir böreğin vardı, pile pile yapıyordun, aklıma geldi, yine yapsana, dedi.

Hangi evlat annesinin böyle bir isteğini ikiletir. Ben de hemen işe koyuldum tabii, ama önce yanlışı düzeltmem lazımdı; 
-Anacığım! hatırlamaya çalış, o böreği Oktay Usta televizyonda yapmıştı, nereden benim böreğim oldu, dedim.
-Orasını bilmem! Oktay Usta'nın böreğini sadece seyrettim, ama senin pişirdiğini afiyetle yemiştim, dedi.

İşte benim annem budur! 






Pileli Börek tarifi çok çeşitli. Herkes kendine göre ufak-tefek değişikliklerle uygulamış ama en pratik ve kolay olanı Oktay Usta'nın tarifi. Kare Borcam tepsim üç yufka aldığı için ben de üç yufkadan yapıyorum. Esas tarif dört yufkalıktır. Ben de aslına sadık kalarak tarifini yazdım.

PİLELİ BÖREK

Malzemeler:
4 Yufka
1 su bardağı Süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 Yumurta
1 şişe Maden suyu
Beyaz Peynir, Maydanoz, Dereotu

Yapılışı:
Her yufkanın üzerine, kıyılmış maydanoz ve dereotu ile ufalanmış beyaz peynir serpilir. Yufkalar büzgü de diyebileceğimiz şekilde pile pile toplanarak tepsiye yerleştirilir. 
Daha sonra süt, sıvıyağ ve maden suyu karıştırılıp, döşenmiş yufkaların üzerine eşit şekilde gezdirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek, önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun!